Predoiu, despre abrogarea recursul compensatoriu: Ministerul Justiţiei a elaborat un text de normă tranzitorie

Cătălin Predoiu a declarat, în timpul dezbaterilor de marţi din comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu privire la abrogarea recursului compensatoriu, că Ministerul Justiţiei a lucrat la un text de normă tranzitorie care să atenueze efectele acestui proiect.

654 afișări
Imaginea articolului Predoiu, despre abrogarea recursul compensatoriu: Ministerul Justiţiei a elaborat un text de normă tranzitorie

Predoiu, despre recursul compensatoriu: Ministerul Justiţiei a elaborat un text de normă tranzitorie

"Trebuie să facem din siguranţa cetăţenilor o prioritate. Nu există o valoare mai presus decât a ocrotirii vieţii şi integrităţii cetăţenilor. Cea mai bună formulă este adoptarea unei legi de abrogare. Azi (marţi - n.r.) dimineaţă, Ministerul Justiţiei a elaborat un text de normă tranzitorie, am lucrat asupra propunerilor de pe ordinea de zi cu colegii din comisia juridică, am avut un rezultat comun cu parlamentarii PNL şi USR. În ultima clipă l-am adus la Parlament. Este un text de normă tranzitorie. S-a ajuns la un text comun. Ne-am concentrat pe acest text pentru a clarifica cum va afecta proiectul sistemul de penitenciare", a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu, la dezbaterile de marţi din Comisia juridică.

Ministrul Justiţiei a transmis că va discuta cu CEDO pentru găsirea unei soluţii după abrogarea recursului compensatoriu.

"Niciun stat din UE nu-şi poate permite să se joace cu siguranţa cetăţenilor. Acest fenomen va fi un temei pentru a explora cu CEDO în viitor şi găsirea unei soluţii. Aş dori ca CEDO să audă acest mesaj. Guvernul nu se va mulţumi să sprijine această măsură, ci va continua efoturile de investiţii în sistemul penitenciarelor", a explicat Predoiu.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că schimbările produse de recursul compensatoriu au fost prezentate greşit în spaţiul public.

"Acest proiect de lege a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, eu l-am preluat. Am considerat că una din măsurile care poate aduce conformitate cu tratatele şi convenţiile la care România este parte este şi acest recurs compensatroiu. Cred că s-a prezentat greşit în spaţiul public. Eu mă aşteptam la o iniţiativă de îmbunătăţire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligaţi să plătim despăgubiri băneşti dacă abrogăm recursul compensatoriu", a declarat Iordache.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Şeful Executivului a precizat că mpsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Deputaţii vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia juridică.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici