Predoiu îi cere lui Prună: ''Mergeţi urgent în penitenciarele atinse de revoltă şi angajaţi un dialog direct cu deţinuţii”

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu îi cere actualului deţinător al portofoliului, Raluca Prună, să meargă urgent în penitenciarele atinse de revoltă şi să discute direct cu deţinuţii.

1083 afișări
Imaginea articolului Predoiu îi cere lui Prună: ''Mergeţi urgent în penitenciarele atinse de revoltă şi angajaţi un dialog direct cu deţinuţii”

Predoiu îi cere lui Prună: ''Mergeţi urgent în penitenciarele atinse de revoltă şi angajaţi un dialog direct cu deţinuţii” (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

El a reacţionat la declaraţiile ministrului, care a afirmat că timp de 25 de ani nu s-a făcut nimic în sistemul penitenciar, oferindu-i sugestii legate de un plan de urgenţă.

''Activaţi proiectul început în prima parte a anului 2012 de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării pentru amenajarea mai multor cazărmi dezafectate, relocalizarea şi cazarea a aproximativ 14.500 deţinuţi (10 000 în regim semi-deschis, 4.500 în regim deschis) ceea ce ar descongestiona închisorile supraaglomerate. Costurile, atât pentru relocare cât şi pentru pază, sunt minime, programul a stagnat trei ani în guvernarea PSD'', a scris Predoiu pe Facebook.

''Mergeţi urgent în penitenciarele atinse de revoltă şi angajaţi urgent un dialog direct cu deţinuţii, nu prin televizor. Solicitaţi şefilor de penitenciare un plan de măsuri urgenţe pentru ameliorarea condiţiilor în penitenciarele cu probleme. Reluaţi proiectul de penitenciar privat rămas în stadiu de concept avansat încă din 2012 şi rămas în nelucrare de atunci şi până astăzi. Aplicaţi măsuri concrete de aplicare a Strategiei Naţionale de Reintegrare a Persoanelor Private de Libertate. În lipsa politicilor de suport foştilor deţinuţi le e extrem de dificil, dacă nu imposibil, să se reintegreze în societate. Priviţi şi spre aşezămintele penitenciarelor unde sunt cazaţi minorii şi tinerii; sunt mai puţin vocali, dar grija pentru ei indică gradul nostru de civilizare ca societate. Sprijiniţi şi consolidaţi sistemul de probaţiune. E în pragul blocării; fără o intervenţie rapidă nu vom mai putea vorbi despre măsuri alternative la pedeapsa închisorii'', îi mai transmite liberalul.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat miercuri, referitor la protestele deţinuţilor din mai multe penitenciare din ţară, că nu va lua măsuri sub presiune, cerându-le condamnaţilor să mai aibă răbdare pentru ca societatea să poată fi consultată în legătură cu problemele din închisori.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat miercuri că din cele 45 de unităţi de detenţie din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deţinuţilor, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoşani, în restul închisorilor condamnaţii protestând prin refuzul hranei. Celelalte unităţi la care s-au înregistrat revolte sunt Penitenciarul Iaşi unde 480 de deţinuţi au refuzat hrana, Poarta Albă 50 de persoane condamnate au protesând în aceeaşi manieră. La închisoarea din Miercurea Ciuc 81 de deţinuţi au refuzat masa, iar la Vaslui 43. La Brăila nouă deţinuţi au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul. Între timp, s-au înregistrat proteste în alte două unităţi de penitenciar, Tulcea şi Bistriţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici