Nicuşor Constantinescu: Este tot Penitenciarul Poarta Albă în grevă. Eu protestez tot timpul

Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care ispăşeşte o condamnare de cinci ani la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, declară că "întreaga închisoare" este în grevă, din cauza condiţiilor de aici.

1755 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu: Este tot Penitenciarul Poarta Albă în grevă. Eu protestez tot timpul

Nicuşor Constantinescu: Este tot Penitenciarul Poarta Albă în grevă. Eu protestez tot timpul

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care ispăşeşte o condamnare de cinci ani la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, a declarat, miercuri, la Tribunalul Constanţa, unde a compărut într-un alt dosar, că viaţa în închisoare este "aşa cum spun deţinuţii” şi s-a plâns de condiţiile grele de trai.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi, miercuri, la Tribunalul Constanţa, despre protestul de la penitenciar şi despre condiţiile de trai din închisoare, Nicuşor Constantinescu a spus: "Este tot Penitenciarul Poarta Albă în grevă! (…) Condiţiile cum să fie, cum spun deţinuţii. Stau 30 de inşi în cameră, asistenţă medicală precară, mâncare proastă”.

Întrebat, de asemenea, dacă a protestat şi el, Constantinescu a răspuns: ”Eu protestez tot timpul”.

Tot miercuri, un alt deţinut încarcerat la Poarta Albă a profitat de prezenţa jurnaliştilor prezenţi pentru procesul în care este judecat Nicuşor Constantinescu şi li s-a plâns acestora de "mizeria din în celule". El a spus că stau câte zece persoane într-o cameră, "mizeria este de nedescris", iar în urma protestelor, deşi sunt deţinuţi care refuză hrana, condiţiile nu au fost îmbunătăţite.

"Avem condiţii proaste, mizerie, ploşniţe. Suntem 10 inşi în cameră. (…) Am protestat, mâncarea este proastă. Nu ne-au îmbunătăţit condiţiile”, a spus el.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţionarea elicopterului prăbuşit în decembrie 2014 în lacul Siutghiol din Mamaia, accident soldat cu moartea a patru persoane.

Potrivit recizitoriului întocmit de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă dintre judeţul Constanţa şi districtul Dobrich, din Bulgaria. La data de 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu ar fi atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect "Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" şi "Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor", prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

În 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul.

"Prin această acţiune, inculpatul Nicuşor Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului”, se menţiona în rechizitoriul procurorilor DNA Constanţa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, Nicuşor Constantinescu fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici