Premierul Alexis Tsipras: Statele balcanice stabilesc modul de dezvoltare a regiunii şi nu agenda unui terţ

Premierii României, Bulgariei şi Greciei, Viorica Dăncilă, Boiko Borisov şi Alexis Tsipras, precum şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, au discutat, marţi, la Palatul Victoria, despre cooperarea economică, dar şi proiecte concrete pe care cele patru state le pot dezvolta.

2417 afișări
Imaginea articolului Premierul Alexis Tsipras: Statele balcanice stabilesc modul de dezvoltare a regiunii şi nu agenda unui terţ

Premierul Alexis Tsipras: Statele balcanice stabilesc modul de dezvoltare a regiunii şi nu agenda unui terţ

”Este a treia reuniune a acestui format care şi-a dovedit utilitatea şi valoarea adăugată în promovarea obiectivelor noastre comune în regiune. Apreciez rolul Serbiei ca factor de stabilitate în Balcanii de Vest şi contribuţia pozitivă în procesul de cooperare şi reconciliere şi îl asigur de tot sprijinul nostru în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Viorica Dăncilă după întrevederea cu preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, şi cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov.

Ea a mai spus că România va sprijini Bulgaria în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE şi a afirmat că Grecia este un partener cheie pentru România în regiune.

”Dorim să impulsionăm relaţia bilaterală, colaborarea noastră pe plan bilateral, regional şi european. Acest format de consultări oferă o bună oportunitate pentru consolidarea dialogului şi identificarea modalităţilor de cooperare în regiunea sud-est europeană, în special din punct de vedere al dezvoltării economice. Am discutat despre cooperarea economică, despre proiecte concrete pe care cele patru state le pot dezvolta, despre formatul 16+1, despre o întâlnire în care să concretizăm proiectele pe care astăzi le-am avut doar în discuţie”, a adăugat premierul român.

La rândul său, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a cerut sprijin pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

”Serbia fiind singura care nu este încă membră UE, este foarte important să beneficiem de sprijinul României, Bulgariei şi Greciei în calea europeană a Serbiei. Serbia, la rândul său, va face tot ce-i stă în putinţă pentru a ajuta aceste ţări prietene Vom accepta un sprijin şi mai puternic din partea Bucureştiului, Atenei şi Sofiei pe calea noastră europeană. Vrem să ne ajutaţi, pentru că, dacă am fi în locul dvs, v-am ajuta. Vrem să devenim stat membru al UE, dar fără sprjinul dvs. solid nu am putea face acest lucru. Sunt încântat de rezultatele concrete pe care le-am înregistrat astăzi”, a spus Vučić.

El a precizat că au fost discutate proiecte concrete, printre care autostrada dintre Moraviţa - Timişoara construcţia unei autostrăzi care să lege Serbia de Bulgaria, posibilităţi de modernizare a căilor feroviare către graniţa bulgară, precum şi modalităţi de îmbunătăţire a infrastructurii digitale şi modalităţi de îmbunătăţire a cooperării cu aceste state ale UE.

”Aş dori să felicit prim-ministrul României pentru noua poziţie ocupată şi avem alături de noi un prim-ministru femeie, în formatul nostru. Pe parcursul dimineţii am fost la Ljubljana, unde demarat de-o manieră activă cooperarea pe tema problemelor balcanice, începând cu discuţii pregătitoare pentru întâlnirea în format 16+1, care va avea loc la Sofia şi, asemenea, am avut ocazia să recunoaştem toate evoluţiile pozitive din Balcanii Occidentali. Îmi amintesc o întâlnire din 2003, de acum 15 ani, care a avut loc la Salonic, care a plasat pe agendă problema Balcanilor de Vest şi a sprijinit procesul de integrare din Balcanii de Vest. Cu un an în urmă, Bulgaria a subliniat încă o dată nevoia de a aduce pe agenda europeană problema Balcanilor Occidentali şi împreună cu colegii mei din România şi Grecia trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a duce statele din această zonă înapoi în familia europeană”, a spus şi premierul bulgar, Boiko Borisov.

La rândul său, premierul elen, Alexis Tsipras, a spus că scopul întâlnirilor îl reprezintă cooperarea pentru a putea asigura pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune.

”Cu toţii suntem foarte conştienţi de faptul că Balcanii sunt o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase. O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel naţional, războaie, însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă şi posibilităţi foarte promiţătoare şi suntem aici pentru a face faţă acestor provocări şi cred că este foarte important să avem la dispoziţie această instituţie de cooperare la nivel cvadrilaterală între cele patru ţări. Noi, statele balcanice, suntem chemate să stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorinţelor ţărilor noastre, cetăţenilor noştri, şi nu pe baza agendei stabilite undeva în altă parte, de un terţ. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea şi să transformăm această cooperare într-o iniţiativă permanentă într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de globalizare. Asta înseamnă că trebuie să cooperăm îndeaproape şi să beneficiem la maximum de toate posibilităţile care ni se întind”, a afirmat şi Alexis Tsipras.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici