Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul va modifica, astăzi, OUG 114

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta, în şedinţa de luni de la ora 16.00, un act normativ care să modifice prevederile OUG 114/2018. Premierul a precizat că va fi emisă fie o ordonanţă de urgenţă, fie o ordonanţă simplă în acest sens.

3875 afișări
Imaginea articolului Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul va modifica, astăzi, OUG 114

Guvernul Orban ar putea adopta, astăzi, ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114

„Mi-am informat colegii şi am cerut susţinere, o situaţie creată de colegii de la PSD. Din cauza modului în care a fost construită OUG 114 a trebuit să inclidem în legea de corectare a OUG 114 o serie de măsuri pe care le-am considerat necesare pentru construcţia legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor de stat. E vorba de îngheţarea indemnizaţiei demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă. Ştiţi că punctul de amendă e construit în funcţie de salariul minim pe economie. Practic toate aceste măsuri, prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreşedinţi de consilii judeţene”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL de luni la Parlament.

Şeful Executivului a adăugat că forma actului normativ va fi decisă la reuniunea de luni după-amiază de la Palatul Victoria.

 

„Practic măsurile trebuie adoptate cât mai rapid. PSD a atacat la CCR această lege. Există ca şi consecinţă a atacului la Curtea Constituţională. Legea nu poate să se ducă la promulgare şi nu poate să intre în vigoare, ca urmare a promulgării. Toate aceste prevederi pe care le-am considerat necesare, de bun simţ, ele în mod obligatoriu ar fi trebuit să intre în vigoare. PSD a arătat foarte clar că nu doreşte aceste măsuri şi doreşte să ne încurce cât mai mult. Ca atare, am cerut sprijinul colegilor mei. În cursul şedinţei de Guvern, de la ora 16.00, vom dezbate acest lucru şi cel mai probabil vom adopta un act normativ, fie ordonanţă de urgenţă, fie ordonanţă simplă, astfel încât prevederile să intre în vigoare”, a conchis Orban.

Ştirea iniţială

Executivul ar putea aproba, luni, o ordonanţă de urgenţă pentru a modificarea OUG 114/2018, după ce proiectul de lege pe care şi-a asumat răspunderea a fost contestat la CCR de către PSD, iar aplicarea prevederilor documentului au fost suspendate, au declarat surse guvernarmentale, pentru MEDIAFAX.

„Această variantă a fost luată în calcul de Guvern pentru că o ordonanţă de urgenţă îşi produce imediat efectele. OUG va prevedea aceleaşi modificări ca cele din proiect”, au explicat sursele citate.

Pe 23 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.

Judecătorii Curţii au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.

Prin atacarea la Curtea Constituţională efectele aplicării actului normativ au fost suspendate, iar bugetul pentru acest an a fost făcut şi pe chestiuni prevăzute în iniţiativa Guvernului care modifică OUG 114, au explicat sursele menţionate.

Liberalii au discutat, la reuninea BEX de luni, despre posibilitatea de a solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a fi votate proiectele de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea, PNL nu se grăbeşte să formalizeze printr-o decizie, luni, în Biroul Executiv o astfel de cerere, au precizat sursele amintite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici