Premierul Rep. Moldova, Gavriliţa: Drumul nostru spre Europa trece prin România / Şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău

„Am promis că vom construi noi poduri fizice şi virtuale între cele două maluri ale Prutului şi iată că ne ţinem de cuvânt”, a spus premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, la începutul şedinţei comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău: „Drumul nostru spre Europa trece prin România”.

289 afișări
Imaginea articolului Premierul Rep. Moldova, Gavriliţa: Drumul nostru spre Europa trece prin România / Şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău

Premierul Rep. Moldova, Gavriliţa: Drumul nostru spre Europa trece prin România / Şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău

„România a fost un susţinător constant al cetăţenilor noştri, indiferent de inconsecvenţa politică care a caracterizat, din păcate, viaţa publică din Republica Moldova în ultimii ani. Însă acum avem o oportunitate istorică atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău. Există guvernări care au perspectiva unei stabilităţi de durată pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră, inclusiv a unor proiecte pe termen lung, precum securitatea energetică. Anul trecut, în marja vizitei preşedintei Maia Sandu la Bucureşti, cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova şi România şi nu ştiu câtă lume chiar credea că peste doar două luni vom putea veni în faţa oamenilor cu vestea bună, că multe din angajamentele asumate atunci vor fi transpuse în realitate. Am promis că vom construi noi poduri fizice şi virtuale între cele două maluri ale Prutului şi iată că ne ţinem de cuvânt”, spune Natalia Gavriliţa la începutul şedinţei comună de guverne ale Republicii Moldova şi României.

Ea afirmă că, „poate cea mai bună veste” pe care o poate anunţa este că la finalul şedinţei va fi semnat acordul inter-guvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României.

„Este un instrument foarte generos de care vor beneficia comunităţile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne dorim să creştem calitatea vieţii îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, fie că e vorba de drumuri, şcoli sau reţele de alimentare cu apă. Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor, vor genera locuri de muncă şi astfel sperăm că oamenii să înceapă să creadă din nou în perspectivă de a îşi construi un viitor aici acasă. Pentru că tot aminteam mai devreme despre fundamentul relaţiei noastre, comunitatea de limbă, cultură, istorie se cuvine să-mi întâlnesc că o parte din cele 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a reabilita instituţii culturale sau pentru proiecte mass-media, consolidând astfel convergenţa între spaţiile culturale şi mediatice de pe cele două maluri”, adaugă Gavriliţa.

Ea a menţionat şi reducerea tarifelor de roaming.

„Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un asemenea acord cu un stat membru al Uniunii Europene, iar beneficiile acestui acord se vor resimţi în buzunarul fiecărui cetăţean care va trece prutul la rude, la cumpărături sau în scop turistic. De asemenea, vreau neapărat să menţionez că vom semna acordul privind construcţia unui pod rutier la Ungheni, care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-am dori să fie cândva o zonă metropolitană transfrontaliere Iaşi Ungheni. Drumul nostru spre Europa trece prin România”, mai spune premierul Rerpublicii Moldova.

La rândul său, Nicolae Ciucă afirmă că autorităţile de la Chişinău au cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România.

„În ceea ce priveşte agenda europeană a Republicii Moldova, doamnă prim-ministru, vă asigur că România va fi şi pe mai departe susţinătorul hotărât şi vocal al dumneavoastră. Puteţi conta pe întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor României, atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene şi la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat şi solicitat în toate iniţiativele europene destinate Republicii Moldova”, punctează Ciucă.

Premierul român a menţionat şi situaţia din Ucraina.

„Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate. Asistăm la o desfăşurare masivă de forţe militare şi echipamente ruseşti, ceea ce reprezintă cea mai mare desfăşurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluţii care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistenţa conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională şi generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor afectate. Şedinţa comună de guvern de astăzi (vineri - n.r.), precum şi pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea, stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova. Contextul complicat de securitate îndeamnă totodată la măsuri coerente şi ample de întărirea rezilienţei statului în faţa posibilelor ameninţări care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acţiunilor hibride al ameninţărilor cibernetice, al vulnerabilităţii lor care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie şi gaze”, declară Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici