Premierul Tusk promite să facă din Polonia un lider în Europa şi susţine Ucraina

Noul premier polonez Donald Tusk a prezentat, marţi, în faţa parlamentului o viziune pro Uniunea Europeană şi a promis un sprijin puternic pentru Ucraina. El a arătat că este hotărât să refacă legăturile Varşoviei cu Bruxelles-ul după ani de certuri.

280 afișări
Imaginea articolului Premierul Tusk promite să facă din Polonia un lider în Europa şi susţine Ucraina

Premierul Tusk promite să facă din Polonia un lider în Europa şi susţine Ucraina

Noul prim-ministru polonez Donald Tusk a prezentat, marţi, o viziune pro Uniunea Europeană pentru Polonia în faţa parlamentului de la Varşovia şi a promis un sprijin puternic pentru Ucraina, după ce numirea sa a pus capăt unei perioade de opt ani de guvernare naţionalistă care a înrăutăţit relaţiile cu UE, notează Reuters.

Prezentând planurile cabinetului său în faţa parlamentului, Tusk a declarat că Polonia va fi un aliat loial al Statelor Unite şi un membru angajat al NATO şi a arătat că este hotărât să refacă legăturile Varşoviei cu Bruxelles-ul după ani de certuri pe teme care variază de la independenţa justiţiei la drepturile LGBT.

"Polonia îşi va recâştiga poziţia de lider în Uniunea Europeană. Polonia îşi va construi puterea, poziţia pe care o merită", a declarat Tusk, promiţând ulterior să "aducă înapoi miliarde de euro" de la Bruxelles.

Comisia Europeană a pus în aşteptare fonduri semnificative alocate Poloniei atunci când partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) se afla la putere, din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Polonia a obţinut aprobarea de a accesa plăţi în avans în valoare de 5,1 miliarde de euro în cadrul unui program al UE de încurajare a renunţării la combustibilii fosili din Rusia.

Dar restul din totalul de 59,8 miliarde de euro din fondurile pentru tranziţia ecologică şi pentru recuperarea COVID-19 este îngheţat până când Varşovia va anula o reformă judiciară implementată de PiS, despre care criticii spun că a subminat independenţa instanţelor.

În ciuda liniei sale pro UE, Tusk a declarat că se va opune oricărei modificări a tratatelor UE care ar dezavantaja Polonia.

Tusk, în vârstă de 66 de ani, a promis, de asemenea, că guvernul său va face din apărare o prioritate şi va onora contractele de armament semnate anterior.

PiS a ieşit pe primul loc în alegerile din 15 octombrie şi a avut prima şansă de a forma un guvern, dar nu a avut majoritatea necesară pentru a face acest lucru, după ce toate celelalte partide au exclus colaborarea cu această formaţiune politică.

Se aşteaptă ca Tusk să câştige un vot de încredere în cursul zilei de marţi, ceea ce va permite ca guvernul său să fie învestit miercuri dimineaţa de către preşedintele Andrzej Duda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici