Juncker, după întâlnirea cu premierul Dăncilă: Este al cincilea prim-ministru. Să sperăm că va rămâne mai mult în funcţie pentru că nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc | VIDEO

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că Viorica Dăncilă este cel de-al cincilea premier pe care îl primeşte, afirmând că speră că aceasta va rămâne mai mult în funcţie, pentru că nu mai ştie ”unde pleacă toată lumea cu care se întâlneşte”.

4819 afișări
Imaginea articolului Juncker, după întâlnirea cu premierul Dăncilă: Este al cincilea prim-ministru. Să sperăm că va rămâne mai mult în funcţie pentru că nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc | VIDEO

Juncker, după întâlnirea cu premierul Dăncilă: Este al cincilea prim-ministru. Să sperăm că va rămâne mai mult în funcţie pentru că nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc | VIDEO

”Este al cincilea prim-ministru pe care îl întâmpin aici de la începutul mandatului meu şi să sperăm că acest ciclu se va opri şi că dna prim-ministru va rămâne mai mult în funcţie, pentru că, cumva, nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc ca prim-ministru”, a spus preşedintele Comsiei Europene.

Jean Claude Juncker a afirmat că discuţiile cu premierul Dăncilă au vizat preşedinţia României a Consiliului UE, summitul de la Sibiu, dar şi ciclul financiar multianual.

”Am spus încă o dată doamnei prim-ministru că Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu privire la Bulgaria şi la România ar trebui să fie ridicat înainte de sfârşitul mandatului acestei comisii, aşa cum i-am spus prietenei mele că locul României este în spaţiul Schengen. Nu mai e niciun motiv să excludem România din aceste ambiţii cetăţeneşti care ţin de spaţiul Schengen”, a adăugat Juncker

La rândul său, Viorica Dăncilă a susţinut necesitatea ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România.

”Drumul european al României este legat de domnul preşedinte Juncker. (...) Sperăm ca tot sub preşedinţia domnului Juncker să putem vorbi despre intrarea în Schengen a României. România îndeplineşte toate condiţiile din punctul de vedere al Comisiei. Şi, de asemenea, să fie ridicat MCV-ul, pentru că nu este normal ca România să preia preşedinţia cu o sancţiune”, a afirmat Viorica Dăncilă. 

Juncker: Sperăm că sistemul judiciar din România nu va fi supus la încercări

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au discutat, miercuri, despre Justiţie şi statul de drept în România, liderul european exprimându-şi speranţa că sistemul judiciar ”nu va fi supus la încercări”.

”Câteodată putem avea impresia că anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept. Am vorbit cu doamna prim-ministru şi am convingerea că se vor face eforturi pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze. Sperăm că nu va fi supus la încercări”, a declarart preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

El a mai spus că discuţiile au fost purtate ”la modul foarte amical”.

”I-am spus doamnei prim-ministru că ar trebui ca în anumite zone din România să nu se dea impresia că statul de drept în anumite elemente componente ale acestuia ar putea să fie puse sub semnul întrebării. Am spus doamnei prim-ministru, aşa cum am spus şi preşedintelui, că am mare încredere în sistemul judiciar din România. În mai multe ţări din UE există probleme în ceea ce priveşte aplicarea strictă a regulilor statului de drept. Am evocat această problemă, dar eu nu sunt neapărat foarte îngrijorat de situaţia din România. Ştiu că preşedintele României se ocupă de acest lucru, veghează, ştiu că sistemul judiciar funcţionează şi dna prim-ministru ţine foarte mult la statul de drept”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, Viorica Dăncilă a afirmat că speră la un dialog punctual pe eventualele ”nemulţumiri” ale liderilor europeni.

”Am avut această discuţie şi, într-adevăr, eu cred în libertatea Justiţiei, cred în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei şi am specificat dlui preşedinte că atunci când va exista o îndoială trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general, pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulţumeşte la nivel european. Cred că acest lucru, a unei bune cooperări punctuale pe lucrurile care nemulţumesc, nu la modul general, nu poate fi decât benefică atât pentru România, cât şi pentru informarea instituţiilor europene”, a declarat premierul Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a fost întrebată de un jurnalist despre calitatea de consilier al prim-ministrului a lui Darius Vâlcov, deşi a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

”Este consilier al primului ministru, este adevărat. După câte ştiu, domnul consilier Vâlcov a fost condamnat nu definitiv. Am spus înainte că prezumţia de nevinovăţie trebuie să existe până la o condamnare definitivă. Este o directivă europeană în acest sens, iar eu nu fac decât să respect o directivă europeană pe care eu, în calitate de europarlamentar am votat-o în Parlamentul European. Dacă va fi o decizie definitive, vă asigur că atitudinea me ava fi total schimbată”, a mai spus Viorica Dăncilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici