Preşedintele Băsescu a plecat la Istanbul pentru a participa la summit-ul OCEMN

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, marţi, spre Istanbul pentru a participa la lucrările summit-ului Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), unde va fi prezent şi ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, care participă la sesiunea şefilor diplomaţiilor din ţările OCEMN.

338 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a plecat la Istanbul pentru a participa la summit-ul OCEMN

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Medifax Foto)

Cu acest prilej, şeful statului va susţine adoptarea "Agendei Economice privitoare la întărirea parteneriatului în cadrul OCEMN", un document construit pe baza propunerilor înaintate de România către partenerii săi, care stabileşte priorităţile cooperării economice dintre statele din regiunea Mării Negre, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Principalele tematici pe agenda summit-ului sunt analiza activităţii OCEMN, perspectivele dezvoltării cooperării dintre partenerii OCEMN, stadiul proiectelor de anvergură stabilite în cadrul organizaţiei şi întărirea relaţiei cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Băsescu va lua parte, de asemenea, la dineul oficial oferit de preşedintele turc, Abdullah Gül, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Summitul OCEMN, aceasta fiind a 20-a ediţie aniversară a reuniunii.

De asemenea, după cum a informat MAE, şi ministrul Marga participă marţi la Istanbul la sesiunea specială a Consiliului miniştrilor afacerilor externe al OCEMN, care precede Summit-ul.

OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state - Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia au semnat, la Istanbul, "Declaraţia de la Bosfor". Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici