Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, negocieri cu silvicultorii care protestează în faţa Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a mers, marţi, în faţa Palatului Parlamentului pentru a-i invita în biroul său pe reprezentanţii silvicultorilor care protestau împotriva agresiunilor şi a crimelor în care au fost implicaţi pădurari.

214 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, negocieri cu silvicultorii care protestează în faţa Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, negocieri cu silvicultorii care protestează în faţa Parlamentului

"I-am invitat la birou. Am scos legile şi vom lucra aplicat ca să nu se mai întâmple aceasta situaţie", a declarat, marţi, Marcel Ciolacu, pentru jurnalişti.

Câteva zeci de angajaţi ai Ocoalelor Silvice din ţară şi membri ai Federaţiei Silva protestează, marţi, în faţa Parlamentului, cerând schimbarea legislaţiei pentru întărirea autorităţii pădurarilor şi armament de serviciu.

Preşedintele Federaţiei Silva, Silviu Geană, a declarat în faţa protestatarilor că a discutat cu procurorul general Bogdan Licu şi a înregistrat o petiţie prin care solicită intervenţia în cazurile în care au fost ucişi pădurari.

"Am avut o întrevedere cu procurorul general Bogdan Licu. Am înregistrat şi o petiţie în numele silvicultorilor participanţi la acţiunea de protest. Am solicitat procurorului general sprijin şi intervenţie, astfel încât infractorii care l-au ucis pe colegul nostru Liviu Pop de la Maramureş, agresorii colegilor noştri de la Direcţia Silvică Neamţ. (...) Cazuri de genul acesta se întîmplă tot mai des. Avem şase pădurari care şi-au pierdut viaţa la datorie în timp ce apărau pădurea. Avem peste 650 de silvicultori, pădurari, tehnicieni, ingineri silvici care au agresaţi, ameninţaţi cu moartea. Unii dintre ei au fost împuşcaţi de hoţii de lemn sau de braconieri. (...) Am solicitat procurorului general să ne dea o mână de ajutor în elucidarea cazului de pădurar ucis la Direcţia Silvică Iaşi, la Paşcani şi am pus în această petiţie toate cazurile recente întâmplate. Avem asigurări din partea domniei sale că săptămâna viitoare, marţi, miercuri sau cel târziu joi vom face o delegaţie cu domnul procuror general şi vom analiza toate aceste cazuri de agresiune deosebită în încercarea noastră de a găsi o formulă, astfel încât evenimente tragice de acets fel să nu se mai producă", a spus acesta.

În cadrul protestului s-a adus un omagiu celor şase silvicultori care în ultimii ani au murit apărând pădurea şi se vor solicita modificări ale legislaţiei din domeniul silvic.

Sindicaliştii afirmă că în anul 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. În anul 2017 au avut loc 40 de astfel de agresiuni.

Angajaţii Ocoalelor Silvice susţin urgentarea modificării şi completării Statutului personalului silvic, respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, sindicaliştii afirmând că prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează să fie împroprietărite formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă.

De asemenea, se solicită respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, deoarece, spun sindicaliştii, prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a Statului Român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă.

Alte solicitări sunt de a fi respins proiectul de lege L409/2019 recent adoptat de Senat şi transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, prin care se urmăreşte interzicerea exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020 şi de elaborare a legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului şi de elaborare a legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării ocoalelor silvice de regim, care administrează fondul forestier proprietate publică şi privată.

La protestul care are loc marţi au fost invitaţi să participe alături de silvicultori din întreaga ţară, preşedintele Klaus Werner Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Alexandru Stănescu, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, precum şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi reprezentanţi ai unor organizaţii sindicale şi profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici