Preşedintele Consiliului Concurenţei: în materie de preţuri la energie, ce fac alte ţări, o să facem şi noi

În materie de intervenţii asupra preţurilor la energie, autorităţile române vor lua acelaşi tip de măsuri luate de alte state, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu, la Digi24, în contextul creşterilor de preţuri la electrictate şi gaze naturale.

909 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Concurenţei: în materie de preţuri la energie, ce fac alte ţări, o să facem şi noi

Preşedintele Consiliului Concurenţei: în materie de preţuri la energie, ce fac alte ţări, o să facem şi noi

„Ce vedem că fac alte ţări, asta o sa facem şi în România, pentru că nu există o gamă infinită de soluţii”, a spus Chiriţoiu, precizând că bursele de energie, care sunt la maxime istorice, trebuie să fie lăsate să funcţioneze. „Sunt lucruri pe care un Guvern nu poate şi nu trebuie să încerce să le influenţeze. Ce poate să un Guvern este să nu se uite la preţul en-gros, de pe bursă, ci la preţul plătit de fiecare consumator.

„O mare parte din factură nu se leagă de preţul efectiv al curentului electric, la noi doar 40% din ce plăteşte consumatorul reprezintă costul curentului electric, restul sunt alte taxxe şi prestaţii care sunt sub control naţional, în special tarifele de distribuţie, tarifele de transport, subvenţiile care se acordă pentru energiile regenerabile şi aşa mai departe. Aici se poate umbla şi aici sunt măsurile. Doi, putem să subvenţionăm consumatorii vulnerabili. Legea consumatorului vulnerabil va fi principalul instrument pentru protejarea celor mai săraci. Banii vor veni de la companiile care beneficiază de creşterile de preţ. Preţul creşte la electricitate pentru că este mai scump să produci electricitate din cărbune, în special, dar producătorii care nu plătesc taxă pe poluare, cum sunt hidro, nuclearul, regenerabilele, au profituri foarte mari care nu sunt legate de activitatea lor. Din profiturile suplimentare făcute, sub o formă sau alta, o să finanţăm măsurile luate în sprijinul consumatorilor”, a spus Chiriţoiu.

Plafonarea preţurilor este o măsură fezabilă, în condiţiile în care se instituie un anumit prag peste care consumatorii nu pot plăti în plus. Dar o plafonare a preţurilor la bursă „ar fi o prostie, pentru că riscăm ca firmele să plece din ţară”, a apreciat el.

„Sunt oameni, cum sunt eu, care pot să suporte 100 de lei în plus la electricitate”, a adăugat Chiriţoiu, care ceva mai târziu s-a corectat: „Nu chiar 100 de lei, 50 de lei.”

La gaze creşterea de preţ este un fenomen temporar, legat de comportamentul Rusiei şi de presiunile pe care le fac pentru a li se permite să folosească noua conductă din Marea Baltică. „Ne aşteptăm ca odată ce Nord Stream 2 să intre în funcţiune, preţul la gaze să revină, dar nu la preţuri artificial sau neobişnuit de mici din 2020. Dar evoluţia preţului la energie electrică este urmarea planului Uniunii Europene de a face energia care poluează să fie cât mai scumpă, pentru a determina o eliminare a acesteia de pe piaţă şi trecerea la energie nepoluantă”, a spus oficialul.

Autorităţile spaniole au anunţat plafonarea preţului gazelor naturale, reduceri de impozite şi redirecţionarea profiturilor companiei energetice, ca parte a unui pachet menit să reducă preţurile în creştere ale energiei electrice.

Premierul Pedro Sanchez, citat de Reuters, spune că este inacceptabil ca firmele din energie să profite de preţurile ridicate ale pieţei pentru electricitate. "Vom lua acele profituri extraordinare pe care le obţin companiile energetice ... şi le vom transfera consumatorilor", a spus el, adăugând că taxa specială pe electricitate ar scădea de la 5,1% la 0,5%. Măsurile vor reduce veniturile guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus Sanchez.

Cererea crescută de gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele verzi au dus la majorarea preţurilor energiei electrice în multe ţări, inclusiv în Spania.

Preţurile spot ale energiei electrice, care reprezintă aproximativ o treime din facturile de energie electrică pentru consumatori, au depăşit nivelurile record, ajungând luni la un maxim de 154,16 euro pe megawatt-oră, potrivit operatorului de piaţă OMIE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici