Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său coreean

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, cu omologul său coreean, Lee Myung bak, remarcând că au avut destine similare, dat fiind că şi acesta a fost mai întâi primar al Capitalei coreene şi apoi şef al statului.

166 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său coreean

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său coreean (Imagine: Mediafax/AFP)

Primul moment al vizitei de stat a preşedintelui în Coreea a fost depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor din Seul.

După depunerea coroanei de flori, preşedintele Traian Băsescu s-a îndreptat spre Palatul prezidenţial din Seul, unde a avut loc ceremonia primirii oficiale. Evenimentul a avut loc în curtea palatului şi a cuprins intonarea imnurilor de stat ale celor două ţări, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi prezentarea delegaţiilor.

O parte dintre membrii gărzii, purtând costume coreene, au interpretat în cursul ceremoniei muzică tradiţională din această ţară. De asemenea, organizatorii au adus aproximativ 50 de copii, care în timpul ceremoniei au fluturat steguleţe în culorile celor două ţări.

Cei doi şefi de stat au dat mâna cu unii dintre aceşti copii, după care preşedintele Traian Băsescu a semnat în cartea de onoare a Palatului.

La începutul convorbirilor oficiale, preşedintele Coreei a declarat că regretă că vizita omologului său român la Seul durează doar o zi.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze la rândul său că vizita îi produce o deosebită plăcere, mai ales că se întâlneşte cu omologul său coreean, om cu care consideră că a avut un destin similar.

"Mă întâlnesc cu un om cu care într-un fel sau altul am avut acelaşi tip de destin. Dumneavoastră aţi fost primar al Seulului, eu am fost primar al Bucureştiului, ulterior amândoi am devenit preşedinţi", i-a spus Traian Băsescu omologului său coreean.

După întâlnire, cei doi au susţinut o scurtă declaraţie de presă la începutul căreia Traian Băsescu a mulţumit pentru faptul că a primit, pe vremea când actualul preşedinte coreean era primar al oraşului Seul, distincţia de cetăţean de onoare al Capitalei coreene.

La rândul său preşedintele Lee Myung Bak a spus că partea coreeană apreciază faptul că această a doua vizită a preşedintelui Traian Băsescu este făcută doar în Coreea şi nu în cadrul unui turneu, fapt care demonstrează interesul preşedintelui român pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Băsescu: Dorim coreenilor să ajungă la o singură Coree

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Seul, după întâlnirea cu omologul său coreean Lee Myung-bak, că partea română doreşte coreenilor să ajungă la o singură Coree şi că şi România îşi doreşte ca, odată cu intrarea R. Moldova UE, "poporul român să fie în acelaşi loc".

"La finalul discuţiilor, am constatat că România şi Republica Coreea au şi alte zone care le fac să se simtă solidare (în afară de cele economice şi politice - n.r.) Aş menţiona aici că şi poporul coreean şi poporul român este împărţit în două ţări. Noi dorim coreenilor să ajungă la o singură Coree, iar România îşi doreşte, odată cu intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ca şi poporul român să fie în acelaşi loc", a spus preşedintele Traian Băsescu.

El l-a invitat pe omologul său coreean să facă o vizită la Bucureşti, menţionând că speră ca întâlnirea cu acesta să aibă loc anul viitor.

Preşedintele coreean a declarat că, la întâlnirea cu omologul său român, a discutat cu acesta subiecte de securitate legate de Peninsula Coreeană şi de zona Mării Negre şi de cea a Balcanilor de Vest.

"I-am mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul pe care acesta îl acordă Coreei în eforturile denuclearizare a Coreei de Nord, de asigurare a păcii în regiune şi de reformare a ONU", a spus preşedintele Coreei, Lee Myung bak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici