Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: România, un model despre cum să bagi pumnul în gura minorităţilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la RFI, că România este un model despre cum să bagi pumnul în gura minorităţilor, iar o colaborare foarte echilibrată între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE va fi dificilă, după ce Camera Deputaţilor a respins proiectul privind reducerea pragului de reprezentare.

1925 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: România, un model despre cum să bagi pumnul în gura minorităţilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: România, un model cum să bagi pumnul în gura minorităţilor

A fost un refuz total al oricărui dialog din partea partidelor politice din Parlament (...). Bineînţeles au fost intervenţii brutale din partea PNL-ului, din partea PMP-ului, ultranaţionaliste. Să pui pumnul în gură, să nu accepţi nici măcar discuţia înseamnă că ai lucruri sau intenţii ascunse (...). Majoritatea nu doreşte să dialogheze cu minoritatea, doreşte să pună pumnul în gură şi să spună că lucrurile sunt frumoase, sunt bune, România e un model. E o afirmaţie fără conţinut. Nu este un model. Este un model cum să bagi pumnul în gura minorităţilor”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.

Întrebat dacă a fost încălcat protocolul dintre UDMR şi coaliţia PSD-ALDE prin votul de miercuri din Camera Deputaţilor, preşedintele UDMR a declarat: „Încălcat în ce sens? Bunul simţ a fost încălcat şi regula dialogului. În protocol, nu scrie că această lege trebuie votată de coaliţia majoritară, dar bineînţeles că va fi dificilă în continuare o colaborare foarte echilibrată, până la urmă fiecare parte are nişte priorităţi. Dacă priorităţile mele nu sunt susţinute de aşa-zişii parteneri, atunci şi eu trebuie să mă uit care dintre priorităţile lor pot să susţin”.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică.

Potrivit proiectului de lege respins, în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne.

Senatul este cameră decizională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici