Astăzi este Ziua Educaţiei | În mai multe judeţe, elevii nu vor face cursuri. Ce evenimente au fost organizate pentru cei mici

Ziua Internaţională a Educaţiei va fi celebrată joi, în judeţele Giurgiu şi Brăila, dar şi în Municipiul Bucureşti, elevii urmând să nu meargă la cursuri, iar în restul ţării fiind organizate activităţi dedicate acestui eveniment.

741 afișări
Imaginea articolului Astăzi este Ziua Educaţiei | În mai multe judeţe, elevii nu vor face cursuri. Ce evenimente au fost organizate pentru cei mici

Ziua Educaţiei este celebrată joi. În mai multe judeţe, elevii nu vor face cursuri

Conform MEN, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic (valabil în anul 2017 la nivel de sector de activitate - învăţământ preuniversitar), încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, „părţile (semnatare) convin să sărbătorească pe 5 Iunie - Ziua Învăţătorului şi pe 5 Octombrie - Ziua Internaţională a Educaţiei, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente”.

De asemenea se stipulează că „în perioada desfăşurării acestor activităţi specifice nu se vor presta activităţile prevăzute în fişa postului a fiecărui salariat din învăţământ”.

În acelaşi sens, articolul 4 din ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3.382/24.02.2017 privind structura anului şcolar 2017-2018, stabileşte că „unităţile de învăţământ vor marca prin activităţi specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Internaţională a Educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului”.

În judeţele Giurgiu şi Brăila, dar şi în Municipiul Bucureşti, prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor şcolare, în cadrul comisiilor paritare, ziua de 5 Octombrie a fost declarată nelucrătoare, precizează Ministerul.

În contextul Zilei Internaţionale a Educaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează o serie de activităţi destinate elevilor.

Astfel, joi, sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/subunităţilor de intervenţie îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenţie.

„Participanţii vor avea ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative şi, totodată, să cunoască măsurile şi modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă. Tânăra generaţie este aşteptată şi în subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” Bucureşti - Ilfov, unde, în interval orar 9.00-18.00, colegii noştri vor desfăşura exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat şi activităţi cu tematică de pompieri şi protecţie civilă”, conform IGSU.

Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) îi aştepta pe toţi cei care doresc să se familiarizeze cu file din istoria pompierilor militari, astfel că cei mici vor putea viziona, în regim gratuit, exponatele regăsite în acest edificiu istoric.

Muzeografii îi vor însoţi printre exponatele care stau mărturie tradiţiei îndelungate a pompierilor români şi le vor prezenta documente, machete, uniforme şi tehnica pe care luptătorii cu focul le-au utilizat, de-a lungul timpului, în misiunile de salvare, conform Inspectoratului.

Ziua Mondială a Educaţiei a fost inaugurată, în 1994 de către UNESCO şi se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 5 octombrie, în 200 de ţări din întreaga lume. La nivel mondial, această zi este cunoscută sub denumirea de World Teachers’ Day - Ziua Profesorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici