Prigoană: Nu mai sunt proprietar Rosal, contractul cu Primăria Cluj prevedea asigurarea transportului

Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu mai este acţionar de şase luni la Rosal, dar ştie că în contractul încheiat între Rosal şi Primăria Cluj-Napoca exista o dispoziţie clară privind asigurarea de către firmă a transportului inspectorilor.

1418 afișări
Imaginea articolului Prigoană: Nu mai sunt proprietar Rosal, contractul cu Primăria Cluj prevedea asigurarea transportului

Silviu Prigoana (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Eu nu mai sunt proprietar la firmă (Rosal - n.r.) de şase luni, dar ştiu, referitor la cardurile de combustibil, că în contractul încheiat cu Primăria era stipulată o clauză, aveam obligaţia să punem la dispoziţia inspectorilor din Primărie, vara pentru curăţenie şi iarna pentru deszăpezire, două autoturisme cu combustibilul aferent. Nu puteam să le dau două găleţi cu motorină pe săptămână sau bani, le-am dat carduri. Bine că nu s-au găsit acasă la primar cei doi şoferi, ci s-au găsit cardurile de combustibil", a spus Prigoană.

Silviu Prigoană a spus că aceste contracte s-au încheiat pe vremea când el era acţionar la Rosal.

Directorul firmei de salubrizare Rosal Cluj, Sergiu Hosu, a fost audiat, marţi, la DNA Cluj, după ce procurorii au găsit, în urma percheziţiilor la locuinţa primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, mai multe carduri pentru achiziţionarea de combustibil primite de la firmă, susţin surse judiciare.

Potrivit surselor citate, atât directorul firmei de salubrizare Rosal Cluj, cât şi contabila Rosal Cluj au fost audiaţi la DNA Cluj, după ce procurorii au găsit acasă la primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, în urma percheziţiilor, mai multe carduri pentru achiziţionarea de combustibil primite de la Rosal.

Iniţial, surse judiciare declaraseră pentru MEDIAFAX că bonurile primite de primarul Sorin Apostu de la Rosal ar fi pentru cumpărături într-un mall clujean.

De asemenea, DNA Cluj verifică mai multe contracte pe care Rosal le are cu Primăria Cluj-Napoca, solicitând firmei mai multe dosare cu documente în legătură cu acestea.

Avocatul companiei Rosal, Gabriel Gaman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Rosal a oferit, începând cu 2006, mai multe carduri de combustibil unor instituţii clujene, cum ar fi Poliţia, pompierii şi Primăria.

"Dacă inspectorii Primăriei nu veneau să constate că Rosal a făcut curat într-o zonă, noi nu puteam fi plătiţi. Cum de mai multe ori aceştia s-au plâns că nu au combustibil pentru a se deplasa, Rosal a decis să acorde asemenea carduri pentru achiziţionarea de combustibil unor instituţii ca Primăria, Poliţia sau pompierii. De ce şi cum au ajuns asemenea carduri la Sorin Apostu acasă nu pot să explic, cert este că Rosal nu a dat asemenea carduri primarului, ci instituţiei", a spus Gaman.

Gaman a adăugat că directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu, a discutat cu procurorii clujeni în legătură cu mai multe contracte pe care firma le are cu Primăria, dar nu a oferit detalii.

Tot marţi a fost audiată la DNA Cluj şi contabila cabinetului de avocatură al soţiei primarului Sorin Apostu, Monica Apostu.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie în cursul după-amiezii de miercuri.

În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei clujene, semnarea contractului de concesiune trebuia să aibă loc în 15 iulie 2009, dar a avut loc abia în 28 iulie 2010 şi a intrat în vigoare trei luni mai târziu, deoarece licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de mai multe societăţi care au participat la ea. CNSC şi-a declinat competenţa către Tribunalul Cluj. La rândul său, Tribunalul Cluj a declinat competenţa către CNSC.

Curtea de Apel Cluj a stabilit, în final, că CNSC este competent în soluţionarea litigiului, iar în urma unei decizii date s-a stabilit că Rosal Grup şi Brantner-Vereş sunt câştigătorii licitaţiei.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, câştigătorii licitaţiei au fost selectaţi în funcţie de tarifele de colectare ofertate, care au avut o pondere de 60 la sută în calcularea punctajului final, de propunerea tehnică - pondere de 30 la sută, şi de redevenţa plătită către Primărie, cu pondere de 10 la sută din punctajul final. Cel mai mic preţ de colectare, de cinci lei/persoană/lună, l-au oferit societăţile Brantner-Vereş şi Rosal Grup. În ceea ce priveşte redevenţa, Brantner-Vereş a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primărie, la fel ca şi Rosal.

Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Vereş include 435 de puncte gospodăreşti.

Cele două societăţi, Brantner-Vereş şi Rosal, au primit în concesionare serviciul de salubritate pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioadă de încă patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal şi Brantner au obligaţia de a realiza o serie de investiţii în modernizarea şi amenajarea de puncte gospodăreşti, care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii.

Societatea Brantner-Vereş a luat fiinţă din societăţile Napoget şi Salprest, care se ocupau cu salubritatea în Cluj-Napoca în urmă cu mai mulţi ani. Napoget a fost cumpărată de Brantner, iar Eugen Vereş a preluat Salprest, ulterior cele două firme fiind unificate sub numele Brantner-Vereş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici