Priorităţile Guvernului PNL: Rectificarea bugetară pe 2019 şi stabilirea salariului minim pentru 2020

Ludovic Orban a trimis conducerii celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare cu priorităţile pe care noul Executiv PNL doreşte să le rezolve urgent. Printre acestea figurează rectificarea bugetară pe 2019, inclusiv plata facturilor din PNDL, dar şi stabilirea salariului minim pentru anul 2020.

419 afişări
Imaginea articolului Priorităţile Guvernului PNL: Rectificarea bugetară pe 2019 şi stabilirea salariului minim pentru 2020

Priorităţile Guvernului PNL: Rectificarea bugetară pe 2019 şi stabilirea salariului minim pentru 2020

La rectificarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2019, propunerea de Guvern din partea PNL îşi doreşte:

"Asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea autorităţilor locale şi pentru plata facturilor din PNDL 1 şi PNDL 2;

- Rectificare bugetară pozitivă pentru programele de sănătate;

- Asigurarea sumelor aferente plăţilor programului StartUpNation 2018 (în prezent sunt prevăzute doar 40 milioane lei credite bugetare pentru acest program din totalul de 233 cât ar trebui, diferenţa fiind tăiată la rectificarea din august 2019)".

Premierul desemnat a mai anunţat că Executivul propus de PNL vrea să elaboreze urgent proiectele Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

Totodată, liberalii îşi propun să adopte de urgenţă Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 "după consultarea partenerilor sociali, sindicate şi patronate", conform documentului.

Guvernul Orban vrea să organizeze cât mai curând examenul de rezidenţiat pentru absolvenţii făcultăţilor de medicină şi să emită ordinele de ministru pentru alocarea cifrelor de şcolarizare pentru anul I de studiu din învăţământul universitar.

De asemenea, liberalii vor să abroge recursul compensatoriu şi să consolideze serviciul de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat.

Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene se află pe lista de priorităţi anunţată de Ludovic Orban:

"- Evitarea dezangajării automate de fonduri la sfârşitul anului 2019 în valoare de aproximativ 600 mil euro. Programele operaţionale cu cel mai mare risc de dezangajare sunt Programul Operational Regional cu aproximativ 400 mil euro şi Programul Operational Capital Uman 100 mil euro.

- Adoptarea măsurilor necesare pentru documentele strategice (acord de parteneriat + programe operaţionale) aferente perioadei de programare 2021-2027 până la sfârşitul anului pentru a permite continuarea negocierilor cu CE în vederea accesării începând cu anul 2021 a sumei de 31 mld euro alocate României;

- Adoptarea măsurilor urgente necesare pentru anul 2020 în vederea evitării dezangajării automate de fonduri pentru suma de 3,2 mld euro".

Alte priorităţi anunţate de PNL:

"- Emiterea ordinelor de ministru cu numirea ISG în 3 judete (DB, BC, AR). Aici, sunt ISG cu delegare de atribuţii cărora le expiră delegaţia pe 30 octombrie şi nu mai pot da salariile în judeţele respective.

- Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi de droguri, destructurarea grupurilor criminale, prin stabilirea unor responsabilităţi concrete de acţiune la nivelul instituţiilor implicate (MAI, Parchet, cooperare internaţională).

- Deblocarea situaţiei de numire a unor şefi de unităţi cum ar fi IPJ Botoşani şi Mehedinţi, posturi care au devenit vacante şi nu pot fi ocupate în lipsa emiterii actelor administrative de către ministru.

- Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraţilor de la 1 ianuarie 2020.

- Iniţierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

- Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

- Nominalizarea candidatului pentru funcţia de Comisar european din partea României.

- Adoptarea proiectului de lege privind cadrul normativ necesar pentru reglementarea statutului cetăţenilor Regatului Unit din România (pentru ipoteza unui hard Brexit, fără acord).

- Construcţia bugetului pentru anul 2020 la Apărare (asigurarea a 2% din PIB + alocarea echilibrată a cheltuielilor de personal, operare şi mentenanţă; achiziţii) şi deblocarea programelor de înzestrare aprobate/în derulare.

- Pregătirea stocurilor de energie şi a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.

- Modificare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 (şi ordonanţele care o modifică OUG 19/2019, OUG 43/2019) în telecomunicaţii, energie, Pilonul 2 de pensii şi sistemul bancar.

- Abrogarea măsurilor OUG 114/2018 cu privire la domeniul energiei cu perioadă de tranziţie, cu consultarea Comsiei Europene pentru a închide procedura de infringement declanşată împotriva României.

- Stoparea declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, cu accent pe TAROM şi CFR Marfă.

- Transpunerea în integralitate a Pachetului IV feroviar, a Regulamentului European şi a Directivelor europene privind siguranţa şi interoperabilitatea, pentru evitarea infringementului;

- Asigurarea bugetării şi finalizării în termen a investiţiilor angajate de statul român pentru desfăşurarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro2020 găzduite de ţara noastră;

- Asigurarea de urgenţă a susţinerii financiare pentru federaţiile şi sportivii români care participă la competiţiile de calificare la Olimpiada de Vară Tokyo 2020".

Taguri:
pnl,
guvern,
priorităţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici