PRM cere referendum pentru scoaterea UDMR în afara legii

PRM îi cere preşedintelui Traian Băsescu să consulte Parlamentul, săptămâna viitoare, şi să stabilească apoi prin decret organizarea unui referendum naţional, în 30 noiembrie, pentru scoaterea în afara legii a UDMR, care sprijină declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, a declarat Gheorghe Funar.

50 afișări
Imaginea articolului PRM cere referendum pentru scoaterea UDMR în afara legii

PRM cere referendum pentru scoaterea UDMR în afara legii (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, dacă se organizează consultarea populaţiei în aceeaşi zi cu alegerile generale, românii se vor prezenta în număr mare pentru a vota scoaterea în afara legii a UDMR şi a evita astfel "dezmembrarea teritorială a României".

"Va fi un examen greu pentru preşedintele României, dar şi pentru celelalte formaţiuni politice. Dacă Traian Băsescu nu dă curs solicitării noastre şi nu organizează referendumul naţional, îşi poate lua adio de la al doilea mandat", a spus Funar, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, solicitarea PRM va fi "un examen dificil" şi pentru PDL, PNL, PSD şi PC, partide care au fost, fiecare, "fraţi cu UDMR la guvernare la un moment dat".

Gheorghe Funar a precizat că dacă referendumul va fi organizat, iar românii vor vota pentru scoaterea UDMR în afara legii, Uniunea nu va mai avea niciun fel de reprezentare în Parlament, în Guvern şi în structurile administraţiei publice locale.

"În cazul unui referendum naţional, care decide scoaterea în afara legii a UDMR, această uniune nu va mai avea niciun reprezentant în Parlament, nici la Guvern, nici la prefecturi, consilii locale sau judeţene. Degeaba se prezintă la alegeri UDMR pentru că se aplică rezultatul referendumului", a spus Funar.

Demersul PRM vine în urma iniţiativei organizării, în 30 noiembrie, a unor referendumuri locale în judeţele Mureş, Covasna şi Harghita unde, conform lui Funar, "se pune la cale declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi proclamarea autonomiei la 1 decembrie 2008".

Funar a avertizat că există posibilitatea creării unui stat autonom în cele trei judeţe din Secuime "după modelul Kosovo".

Potrivit proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din localităţile din secuime, cetăţenii vor fi chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea: "Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului ... conform iniţiativei legislative «Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc» , în vederea înfiinţării unităţii administrativ teritoriale autonome Ţinutul Secuiesc, şi cu apartenenţa comunei (oraşului) ... la această unitate administrativ teritorială?".

Acest proiect, propus de Comisia Permanentă a Consiliului Naţional Secuiesc, prevede că referendumurile locale se vor organiza în 30 noiembrie, ziua alegerilor generale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici