Prof. dr. Alexandru Rafila: După 15 mai ne putem gândi să deschidem şcolile/ Trebuie măcar un an de zile să limităm efectele acestei boli/ Poliţiştii ar trebui să poarte vizieră

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a fost prezent la emisiunea Marius Tucă Show de la ora 18.00.

17564 afișări
Imaginea articolului Prof. dr. Alexandru Rafila: După 15 mai ne putem gândi să deschidem şcolile/ Trebuie măcar un an de zile să limităm efectele acestei boli/ Poliţiştii ar trebui să poarte vizieră

LIVE Prof. dr. Alexandru Rafila, exclusiv la Marius Tucă Show

Prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat că vârful epidemiei este aşteptat la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale, iar abia după 15 mai s-ar putea intra pe o pantă descendentă, iar lucrurile ar putea reveni treptat la normal.

El a apreciat că după 15 mai s-ar putea fi deschise şcolile, în condiţiile în care nu trebuie grăbită această măsură. 

Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, le-a recomandat poliţiştilor şi celor care au misiuni de control să poarte viziere în loc de măşti pentru că le protejează şi ochii. Potrivit acestuia un alt avantaj este că acestea pot fi dezinfectate.

 

Reguli dacă trebuie folosită sau nu mască. Recomandările medicului Alexandru Rafila

- Intotdeauna când eşti racit porti mască. In ceea ce priveste alte ocazii cand porţi masca, e o optiune personala. Eu nu prea port pe stradă. Port în spital. Şi port pentru că posibilitatea de a interacţiona cu o persoana infectată e mai mare.

- E bine sa porţi mască si la serviciu. Imbolnavirea nu provine de la pacienti, provine de la unul dintre colegi care a venit asimptomatic. Politisţii ar trebui ar trebui sa poarte o vizieră.

- E bine să porti viziera pentru ca protejeaza inclusiv ochii. Vizierele protejeaza si ochii, si sunt usor de dezinfectat. Avantajul fata de ochelari e ca aceste viziere nu se aburesc.

- Daca nu lucreaza intr-un spital de boli infectioase, medicii ar trebui sa aiba masca, viziera si halat impermeabil, nu combinezon

 

Cele mai importante declaraţii: 

- Eu sunt convins ca lumea are un orizont de asteptare in ceea ce priveste finalul unei perioade neobisnuite din viata noastra. Foarte putini s-au confruntat cu asa ceva in timpul vietii. Bănuiesc că o sa avem un vârf spre sfârsitul lui aprilie.

(Cum se va desfăşura viaţa socială) Eu nu pot sa fiu eu profet. Din punctul meu de vedere, anumite evenimente se vor desfasura in online. Lumea o sa mearga la munca, o sa circule pe strazi respectand aceste reguli (igienice-nn).

Lumea nu intelege ca aceste masuri care au o tenta coercitiva si sunt impopulare trebuie corelate cu comportamentul populatiei. Trebuie măcar un an de zile să limităm efectele acestei boli.

- Trebuie sa incercam ca timp de un an de zile sa limitam consecintele acestei boli care deocamdata nu sunt dramatice, cel putin in Romania nu sunt deloc dramatice chiar daca avem peste 3000 de cazuri

(Ce inseamna aceste teste serologice?) Aceste teste arata trecerea prin boala si arata cat dintr-o polulatie a trecut prin boala. Aceste teste ne ajuta sa ne dam seama ce procent de boala a trecut prin boala. E bine sa poti face o testare sistematica. Daca aveam aceste teste facute si ne dam seama ca s-a creat imunitate incet pe categorii populatia poate revenii la munca. In SUA au teste serologice foarte serioase pe care poti conta.

Sunt cateodata confuzii si neintelegeri. E vorba despre momentul in care faci aceste lucruri. Ne gasim la inceputul perioadei de raspandire a infectiei. E putin probabil sa avem un rezultat sa justifice o astfel de investigatie. Intai trebuie sa avem masa care sa justifice. Astea după 1 mai. Dar mai intai facem studiul. 10.000 mii de teste la nivel national. Trebuie sa esantionam populatia pe etape de varste. Trebuie sa facem 10 -12 mii de teste

(Daca facem acest test si avem rezultate si avem 30% din populatie imune, testele ar permite populatiei imune sa iasa?) Sunt 10 mii de teste la nivel national, trebuie sa esantionam populatia pe grupe de varsta conform OMS dar in momentul in care o facem trebuie sa fie momentul care sa ne permita sa avem un rezultat care sa fie relevant. Trebuie gandit si modul cum ne deplasam la serviciu, la metrou in Bucuresti este complicat. Oamenii trebuie sa mearga la munca si in aceasta perioada.

Testarea serologica as face-o in luna mai cand ne aflam pe o panta descrescatoare. Testarea serologica trebuie facuta cand numarul de infectati incepe sa scada. Cred ca dupa data de 15 mai. Daca vom avea 10 zile de scadere cazurilor noi.

(Ce trebuie sa faca oamenii de Pasti?) Trebuie sa ne reunim dpdv emotional nu fizic

Eu zic ca mai avem 3-4 saptamani de crestere pana la 1 mai si dupa aia putem sa speram la o scadere progresiva a numarului de cazuri. Eu cred ca vom ajunge la 20.000 de cazuri pana la jumatatea lunii mai. N-am observat o supra aglomerare a terapiilor intensive. Rata de infectie a fost scazut pana acum la noi este adevarat ca nu am facut nici multa testare dar nici in ATi nu sunt aglomerati

 

 

Întrebări luate de la cei care urmăresc interviul pe Facebook:

Ce eficienta are hidroxiclorochina la pacientii cu covid?

- Se regaseste in orice tratament covid reduce inflamatia. Este toxic nu e bine sa il iei preventiv. Se regaseste aproape in toate schemele terapeutice. Reduce inflamatia. Tratamentul  e indicat, dar nu e tratament profilactic. in momentul de fata nu e foarte accesibil.

 

Câte teste ar trebui făcute?

- Daca reusim sa ne apropiem de 10 mii de teste care se pot face zilnic o sa ajungem la o capacitate multumitoare. In Germania se reuseste sa se faca 500.000 de teste saptamanal prin comparatie si in Romania stam foarte bine la numarul de testari.

(Cate teste se fac? Cam cate credeti ca ar trebui sa se faca pe zi?)  Avem undeva de 2500-3000 de teste care se executa. 20% sunt pozitive. Germanii reuesesc sa faca 500.000 de teste pe saptamana. Sa impartim la 4. Daca reusim sa ne apropiem la un numar de 10.000 de teste care s-ar face in Romania ar fi bine. Romania nu e o tara uriasa, e o tara media. E mult mai usor de organizat. Noi am putea sa functionam foarte bine cu circa 25 de centre de testare cu echipamamente si personal medical

 

Un pacient este considerat vindecat dupa doua teste negative. Doua teste negative de PCR

Epidemia de gripă este in scadere, si cred ca am iesit din perioada epidemica a gripei. Este spre sfarsit epidemia de gripa, cred ca am iesit din perioada epidemiologica

Gargara cu apa sarata ajuta? Nu

Unitatile de invatamant nu trebuie igienizate? Da, au fost igienizate. Poate ca dupa 15 mai ne gandim sa deschidem scolile. Scolile dupa 15 mai vor putea fi deschise inca ne gandim.

De ce periculos virusul pentru dibetici? Evolutia diabetului duce si la diminuarea capacitatii de raspuns imun


În emisiune se vor aborda subiecte precum ultimele noutăţi legate de criza epidemiologică, cât va mai dura izolarea şi distantarea sociala, când vor apărea medicamentele împotriva COVID 19 şi cât de aproape suntem de găsirea unui vaccin salvator.

Alexandru Rafila îţi va dezvălui când preconizează că va fi vârful epidemiei în ţara noastră, ce se întâmplă cu ceilalţi pacienţi din spitalele româneşti şi cum vom supravieţui cu coronavirusul după ce vom ieşi din izolare.

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute cu reputatul specialist Alexandru Rafila,  începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici