Programul-pilot "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene" a început marţi

Programul-pilot "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", iniţiat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a început, marţi, ocazie cu care ministrul s-a întâlnit cu cei 38 de participanţii aleşi pentru program, din 200 de aplicanţi.

220 afișări
Imaginea articolului Programul-pilot "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene" a început marţi

Programul-pilot "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene" a început marţi

Programul se va desfăşura în perioada aprilie – iunie a acestui an, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, informează MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Ulterior, activitatea de voluntariat dedicată mandatului pe care România îl va prelua la 1 ianuarie 2019 va fi extinsă şi în alte ministere.

Cei 38 de voluntari aleşi din peste 200 de aplicanţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, vor participa la activităţile desfăşurate în cadrul departamentelor Unităţii pentru Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

În afară de activitatea zilnică în cadrul instituţiei, voluntarii vor avea oportunitatea să participe la organizarea şi desfăşurarea evenimentelor din cadrul campaniei „Dialoguri Europene“, sub egida căreia se desfăşoară dezbaterile publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, precum şi a altor acţiuni de informare dedicate mandatului pe care ţara noastră îl va deţine, în premieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

În prima lor zi de activitate, voluntarii au fost întâmpinaţi chiar de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care a dorit să le ureze succes şi să sublinieze că acest program reprezintă o şansă atât pentru participanţi, care au posibilitatea de a acumula cunoştinţe practice şi experienţă în cadrul unui proiect de importanţă majoră pentru întreaga societate românească, cât şi pentru sectorul public, care, beneficiind de entuziasmul şi abilităţile celor selectaţi, îşi poate creşte nivelul de competitivitate.

„Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este şi trebuie să fie a fiecărui român. Programul de voluntariat le permite celor interesaţi să contribuie cu ideile şi proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România. Interesul şi entuziasmul manifestat de cei înscrişi poate reprezenta un exemplu pentru modul în care Uniunea Europeană poate implica pe viitor cetăţenii
în procesul decizional“, a declarat Victor Negrescu.

Cei interesaţi să desfăşoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, îşi pot depune în continuare dosarul de înscriere prin intermediul aplicaţiei online de pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea mandatului ( www.romania2019.eu<http://www.romania2019.eu).

România va deţine, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe.

Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici