Proiect: Autorităţile publice care nu fac lunar conferinţe de presă, amendate cu până la 5.000 lei

Deputatul PMP Petru Movilă a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei aplicate conducătorilor autorităţilor sau instituţiilor publice care nu organizează lunar conferinţe de presă pentru a informa populaţia cu privire la măsurile luate.

104 afișări
Imaginea articolului Proiect: Autorităţile publice care nu fac lunar conferinţe de presă, amendate cu până la 5.000 lei

Proiect: Autorităţile publice care nu fac lunar conferinţe de presă, amendate cu până la 5.000 lei

Iniţiativa înregistrată la Senat, pe 16 octombrie, propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informaţiile publice.

Proiectul elimină sintagma "de regulă" din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea "autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public". Deputatul PMP susţine că modificarea este necesară pentru a nu mai permite autorităţilor publice să se eschiveze de la acţiunile de informare lunară a populaţiei.

În cazul nerespectării prevederilor legii, conducerea autorităţii publice riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

"Conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice care nu organizează o dată pe lună conferinţe de presă pentru aducerea la cunosţintă a informaţiilor de interes public vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei", arată iniţiatorul în proiectul de lege.

Sancţiunile vor fi aplicate pe plan local de către instituţia prefectului, iar la nivel central de către Guvern, prin secretarul general, mai precizează textul iniţiativei legislative.

Totodată, Petru Movilă propune, în proiectul său, posibilitatea depunerii unei reclamaţii la conducerea autorităţii publice care nu a respectat legea.

"Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice respectiv în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştină a persoanei lezate. În condiţiile în care şi conducătorul instituţiei refuză explicit sau tacit să aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sancţionat cu o amendă între 1.000 şi 5.000 lei. ", potrivit iniţiatorului care vrea să modifice articolul 21, alin. (2) al Legii privind accesul la informaţii publice.

De altfel, iniţiatorul vrea şi completarea articolului 2 litera a) din Legii, în sensul introducerii obligativităţii informării lunare şi pentru instituţiile care sunt beneficiari ai proiectelor cu fonduri europene, atât cele publice, cât şi cele private.

"Prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate sau instituţie publică, precum şi orice regie autonomă care utilizează resurse financiare publice, precum şi beneficiarii proiectelor cu fonduri europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, potrivit Constituţiei", mai propune iniţiativa legislativă.

Pentru respectarea transparenţei cheltuirii banului public, iniţiatorul vrea şi abrogarea literei c) al articolului 12 care prevede că "informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, potrivit legii".

Proiectul iniţiat de Petru Movilă deputat PMP a fost depus la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor având rol decizional pe iniţiativa legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici