Proiect: Companiile care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească la stat

Mai mulţi parlamentari au depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede că instituţiile publice sau private care nu au angajat persoane nu handicap sunt obligate să plătească la stat 50% din salariul minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri în care nu s-au angajat persoane cu handicap.

804 afișări
Imaginea articolului Proiect: Companiile care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească la stat

Proiect: Companiile care nu angajează persoane cu handicap, obligate să plătească la stat

Mai mulţi senatori şi deputaţi au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect legislativ care prevede ca persoanele, instituţiile şi autorităţile care nu angajează persoane cu handicap să plătească la stat o sumă reprezentând salariul de bază brut pe ţară.

Iniţiativa completează Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Articolul 2 al prezentei Legi prevede că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Astfel, art. 78 alin. 3 se completează astfel:

Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alineatul 2, pot opta pentru una din următoarele variante:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap

b) să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferenţa datorată la bugetul de stat, să achiziţioneze produse şi servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate.

Totodată, proiectul mai modifică articolul 81 alineatul 2, care se referă la unităţile protejate.

Unităţile protejate pentru integrarea în muncă sunt entităţi economice autonome, al căror principal obiectiv îl reprezintă integrarea profesională a persoanelor care se confruntă cu dificultăţi serioase pe piaţa muncii. Această integrare se realizează pe piaţa liberă a muncii, în cadrul unor ateliere protejate sau prin formare şi calificare profesională.

Unităţile protejate pot fi înfiinţate de orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap.

Modificarea prevede că unităţile pot fi fără personalitate juridică , cu gestiune proprie, sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri în cadrul ONG-urilor, cu condiţia de a avea minim 3 persoane cu dizabilităţi angajate din care minim 30% normă de muncă din total angajaţi în cadrul secţiei.

Conform expunerii de motive, în primii trei ani de la intrarea măsurilor propuse, va creşte numărul de unităţi deja de autorizate de la patru la cel puţin 304 sau + 300; va creşte numărul de locuri de muncă create în unităţile protejate pentru persoane cu dizabilităţi (30 % din totalul de angajaţi) de la 64 la 1954 de persoane sau 1890 +; va creşte numărul de locuri de muncă create în unităţile protejate pentru persoane fără dizabilităţi şi va ajunge la 4566 de persoane (70 % din total de angajaţi).

„Prezenta propunere legislativă va avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, asupra mediului de afaceri privat, dar mai ales reprezintă o îmbunătăţire a legislaţiei privind persoanele cu dizabilităţi, oferindu-le o şansă reală la angajare.”, spun iniţiatorii.

Iniţiativa este înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Taguri:
proiect,
pmp,
handicap

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici