Proiect de lege: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului

Persoanele care neagă crimele comunismului riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, în timp ce iniţierea şi aderarea la organizaţii cu carater comunist ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, potrivit unei propuneri legislative iniţiate de senatorul independent Valeriu Todiraşcu.

1426 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului

Proiect de lege: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care neagă crimele comunismului

Valeriu Todirașcu a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, argumentând că, deşi comunismul a fost condamnat "ferm" de preşedinte, în 18 decembrie 2006, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de şef statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

"Până acum, această condamnare nu a avut şi consecinţe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care priveşte interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război", se arată în expunerea de motive.

Senatorul spune că ideologia comunistă nu este mai puţin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

"Ideologia şi crimele comunismului nu sunt mai puţin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislaţia română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015”, arată senatorul Valeriu Todiraşcu, în proiectul de lege depus la Senatul României.

Potrivit iniţiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Todiraşcu mai propune ca promovarea, "în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine comuniste (...)" să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi".

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care iniţiază sau constituie organizaţii cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracţiune care ar trebui să se pedepsească, în opinia iniţiatorului, cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, însă, pedepsite personale care au comis aceste infracţiuni "dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului".

De asemenea, dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele incriminate în proiectul de lege "înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate" , acesta nu va fi pedepsită.

Proiectul de lege mai arată că nu vor fi incriminate confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste şi utilizarării în public a simbolurilor comuniste sau distribuirea şi punerea la dispoziţia publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste, dacă acestea sunt "săvârşite în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public".

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todiraşcu va ajunge în dezbatere la comisiile de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici