Proiect de lege: Tezele de doctorat, într-un registru electronic, pentru depistarea cazurilor de plagiat

Deputatul PSD Mihai Sturzu a anunţat, joi, că a depus la Parlament un proiect privind înfiinţarea unui Registru Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, în care se înregistrează tezele de doctorat, de masterat, de licenţă, analize ştiinţifice, pentru depistarea potenţialelor cazuri de plagiat.

1014 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Tezele de doctorat, într-un registru electronic, pentru depistarea cazurilor de plagiat

Proiect de lege: Tezele de doctorat, într-un registru electronic, pentru depistarea cazurilor de plagiat (Imagine: Shutterstock)

Sturzu a precizat, la o conferinţă de presă, că proiectul a fost semnat de 65 de parlamentari din toate partidele. El a spus că adoptarea acestei legi va duce la depistarea potenţialelor cazuri de plagiat şi va pune bazele unui sistem electronic transparent, care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia.

Deputatul neafiliat Cornel Comșa a arătat că sunt multe cazuri de plagiat care pot fi rezolvate prin adoptarea acestei legi, dând exemplul unui tânăr care şi-a văzut lucrarea de diplomă plagiată.

"Nu văd nicio diferenţă între a fura o salată din piaţă de la tarabă şi a fura o idee bună", a spus Comşa.

Proiectul prevede înfiinţarea unui Registru Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, care să fie depozitarul în format electronic al lucrărilor ştiinţifice, adică teze de doctorat, de masterat, de licenţă, analize cu caracter ştiinţific, realizate în unităţile de învăţământ superior, institutele şi centrele de cercetare finanţate din fonduri publice, precum şi cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanţate parţial sau în întregime din fonduri publice.

Acest registru ar urma să funcţioneze în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, care nu poate solicita niciun fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrărilor ştiinţifice.

Biblioteca Naţională realizează şi administrează platforma electronică online a Registrului, oferind acces liber şi gratuit la lucrările pentru care nu există restricţii de acces.

Obligaţia de transmitere şi depozitare în Registru, în format electronic, aparţine unităţilor de învăţământ superior la care respectivele lucrări au fost susţinute.

Biblioteca poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potenţiale de fraudă academică sau plagiat.

Proiectul a fost depus joi şi va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici