Proiect: Guvernul nu poate adopta OUG cu privire la infracţiuni, pedepse, amnistie, graţiere

Guvernului i-ar putea fi interzis prin lege să adopte ordonanţe cu privire la infracţiuni, pedepse şi regimul executării acestora, acordarea amnistiei sau a graţierii colective, potrivit unei iniţiative de modificare a legii de funcţionare Guvernului, depusă de senatorul PNL Cărmen Hărău.

1782 afișări
Imaginea articolului Proiect: Guvernul nu poate adopta OUG cu privire la infracţiuni, pedepse, amnistie, graţiere

Proiect: Guvernul nu poate adopta OUG cu privire la infracţiuni, pedepse, amnistie, graţiere (Imagine: Cătălin Lutu/ Foto Medaifax)

"Guvernul nu poate adopta ordonanţe cu privire la infracţiuni, pedepese şi regimul acestora, precum şi cu privire la acordarea aministiei sau a graţierii colective", potrivit proiectului de lege care modifică articolul 26 din Legea nr. 90/2001, depus la Senat de Carmen Hărău.

Carmen Hărău susţine că având în vedere dezbaterile publice, dar şi interpretările juridice cu privire la competenţa Guvernului de a adopta OUG care vizează legi organice – Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, „este nevoie de schimbarea legii de funcţionare a Guvernului pentru ca doar Parlamentul Românie să poată legifera pentru în probleme atât de importante”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

"Constituţia arată că Guvernul poate adopta OUG numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. În consecinţă, dezincriminarea, schimbarea conţinutului constitutiv al unor infracţiuni şi modificarea felurilor şi limitelor pedepselor nu pot face obiectul OUG", mai spune senatorul PNL.

Hărău argumentează că Guvernul poate avea o iniţiatiă legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl aprobe, ca primă Cameră sesizată, pentru că potrivit dispoziţiilor art.108, alin (1) şi (3) din Constituţia României, Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi condiţiile prevăzute de acesta.

Adoptarea OUG 13/2017 a generat proteste în Capitală şi în marile oraşe ale ţării, abrogarea ei prin OUG 14/2017, emisă duminică, nu i-a determinat pe protestatari să plece din stradă.

Miercuri seară, protestatarii au ieşit din nou în Piaţa Victoriei unde au scandat "Hoţii", "Demisia", au cântat imnul României şi au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Protestele în Capitală durează de nouă zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici