Proiect PNL: Cimitirele aflate în funcţiune vor putea fi extinse fără autorizaţie de construcţie

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect legislativ prin care cimitirele aflate în funcţiune se vor putea extinde fără a mai fi necesară obţinerea unei autorizaţii de construire. În plus, pentru extinderea cimitirelor nu se vor mai aplica regulile stabilite pentru înfiinţarea acestora.

829 afișări
Imaginea articolului Proiect PNL: Cimitirele aflate în funcţiune vor putea fi extinse fără autorizaţie de construcţie

Proiect PNL: Cimitirele aflate în funcţiune vor putea fi extinse fără autorizaţie de construcţie

„Prin această iniţiativă legislativă se doreşte simplificarea procedurilor necesare extinderii cimitirelor existente, aflate în funcţiune. Astfel, se propune ca, prin derogare de la prevederile art 3 alin (1) lit. i din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, să nu mai fie necesară obţinerea autorizaţiei de construire pentru extinderea cimitirelor în funcţiune. De asemenea, se prevede ca în cazul extinderii cimitirelor în funcţiune să nu se aplice regulile stabilite pentru înfiinţarea cimitirelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorul, Florin Roman, susţine că cetăţenii se confruntă în prezent cu o criză de locuri în cimitire, numărul locurilor de veci fiind redus.

„Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare stabileşte drepturile şi obligaţiile în legătură cu activităţi funerare, cimitire şi cremtorii umane. Prevederile legii se aplică: bisericilor, cultelor şi comunităţilor religioase, autorităţilor, administraţiei publice locale, operatorilor economici, fundaţiilor şi asociaţiilor, care deţin în proprietate, în administrare sau în întreţinere cimitire în funcţiune sau închise, opere comemorative sau crematorii umane. Populaţia din unele unităţi administrativ-teritoriale se confruntă cu o criză de locuri de veci, numărul lor se reduce pe zi ce trece, iar în unele zone există riscul ca să nu mai fie niciun loc liber în cimitire, decât dacă familiile nu-şi vor revendica locul de veci al rudelor”, a precizat Florin Roman.

Astfel, proiectul de lege propune eliminarea din lege a prevederilor care se referă la obligativitatea autorizaţiei de construcţie în privinţa extinderii cimitirelor.

„Realizarea oricăror construcţii sau a infrastructurii necesare înfiinţării cimitirului se face după obţinerea autorizaţiei de construire eliberate în baza legii. Prin derogare de la prevederile art 3 alin 1 lit i din legea nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii republicată, nu este necesară obţinerea autoriţiei de construire pentru extinderea cimitirelor în funcţiune, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejurimilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică din cimitir”, se arată în iniţiativa legislativă.

De asemenea, Florin Roman propune ca „la extinderea şi redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înfiinţarea cimitirelor, iar pentru extinderea cimitirelor în funcţiune nu se aplică regulile stabilite pentru înfiinţarea cimitirelor”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.7 şi 10 din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. .

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici