Proiectul bugetului de stat pentru 2023 a intrat în procedură parlamentară

Proiectul bugetului de stat pentru 2023 a intrat în procedură parlamentară. Membrii conducerii celor două camere ale Legislativului stabilesc, vineri seara, calendarul de adoptare.

616 afișări
Imaginea articolului Proiectul bugetului de stat pentru 2023 a intrat în procedură parlamentară

Proiectul bugetului de stat pentru 2023 a intrat în procedură parlamentară

Membrii Birourilor Permanente Reunite ale Legislativului stabilesc, vineri seara, într-o şedinţă online, calendarul de adoptare.

Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost aprobate joi de Guvern.

Guvernul a aprobat joi cinci acte normative care crează cadrul pentru finanţarea României în 2023, respectiv Ordonanţa de măsuri fiscal-bugetare 2023, strategia fiscal-bugetară pentru 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a anunţat care sunt o parte din măsurile în domeniul drepturilor salariale luate pentru 2023.

„Majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea cadru 153/2017”, a declarat Câciu.

Conform acestuia, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora vor fi menţinute la nivelul din decembrie 2022. De aceeaşi măsură vor beneficia şi sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi a celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte potrivit legii din salariul brut lunar.

În 2023, compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar se va face numai cu timp liber corespunzător, cu unele excepţii.

Ministrul a mai anunţat majorarea punctului de pensie incepând cu 1 ianuarie 2023 de la 1586 la 1785 lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, respectiv 5,1, la care se adaugă un procent suplimentar în funcţie de data stabilirii dreptului de pensie şi tranşele valorice alea acestora.

De asemenea, Adrian Câciu a anunţat acordarea unui ajutor financiar pensionarilor ale căror venituri nu depăşesc 3.000 de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici