Proiectul deputatului Marius Manolache privind apelul la ICCJ, respins în unanimitate de deputaţii jurişti

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, în unanimitate, proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar în favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votând împotriva acestuia şi declarând că România "nu este pregătită" pentru această prevedere.

1530 afișări
Imaginea articolului Proiectul deputatului Marius Manolache privind apelul la ICCJ, respins în unanimitate de deputaţii jurişti

Proiectul deputatului Marius Manolache privind apelul la ICCJ, respins în unanimitate de deputaţii jurişti

"România nu este pregătită pentru o astfel de lege", a spus Manolache, la finalul dezbaterilor, afirmând că, pentru el, discuţia a fost una "de succes", pentru că a putut afla punctul de vedere al CSM şi al Înaltei Curţi. Deputatul a precizat că există recomandări europene în sensul iniţiativei sale legislative, însă este clar că nu pot fi aplicate în acest moment în România şi inclusiv el este conştient de acest lucru.

Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, prezentă la dezbateri, a declarat că iniţiativa legislativă este discrimiantorie şi neconstituţională, pentru că oferă avantaje celor care sunt judecaţi la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, în timp ce inculpaţi aflaţi în situaţii identice, însă judecaţi de Judecătorii, Tribunale şi Curţi de Apel obişnuite au parte de un altfel de tratament. Livia Stanciu a invocat mai multe prevederi din Codul de procedură penală, dar şi din Constituţie, potrivit căreia propunerea lui Marius Manolache nu poate fi susţinută.

CSM şi Ministerul Justiţiei au avut, la rândul lor, puncte de vedere negative.

În final, deputaţii jurişti au adoptat, în unanimitate, un raport de respingere. La final, inclusiv iniţiatorul Marius Manolache a votat împotriva proiectului. Proiectul urmează să primească votul plenului Camerei Deputaţilor şi să fie înaintat Senatului.

În ceea ce priveşte acuzaţiile lui Liviu Dragnea, potrivit cărora Manolache nu s-a consultat cu partidul când a iniţiat această lege, deputatul a precizat că nu era obligatorie această consultare, având în vedere că fiecare parlamentar are drept la iniţiativă, iar proiectul său nu afectează imaginea partidului.

Dragnea: Coaliţia nu susţine proiectul lui Marius Manolache, regret că a apărut această iniţiativă

Liderul interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că regretă faptul că deputatul social-democrat Marius Manolache a depus iniţiativa legislativă privind formularea apelului doar în favoarea inculpatului la completul de 5 judecători al ICCJ, precizând că proiectul nu are susţinerea coaliţiei.

"Nu susţinem un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul nostru de vedere şi al meu, personal, nicio logică juridică. (...) Cu mine nu s-a consultat, sunt absolut convins că nici cu grupul în mod oficial. Cu partidul, cu atât mai puţin. (...) Regret foarte mult că a apărut o asemenea iniţiativă legislativă", a spus Dragnea, adăugând că a aflat despre acest proiect abia în dimineaţa zilei de luni.

Liviu Dragnea a precizat că deputatul Marius Manolache nu s-a consultat nici cu Ministerul Justiţiei, iar o astfel de discuţie este necesară în cazul oricărui proiect privind modificări în domeniul justiţiei.

Preşedintele PSD s-a mai arătat deranjat de iniţiativa deputatului, însă a adăugat că nu va mai încerca să discute cu acesta, având în vedere că Manolache nu se află la primul astfel de proiect ce vizează justiţia. "Am mai vorbit şi probabil că vorbim degeaba pe subiectele acestea", a spus Dragnea.

Deputatul PSD Marius Manolache a propus o iniţiativă legislativă de modificare a legii organizării judiciare potrivit căreia "completele de 5 judecători vor soluţiona apelurile şi cerererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului".

"Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotriva unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferintă justiţiei", mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul depus de deputatul PSD în10 iunie urmează să intre în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici