Proiectul legii privind prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat proiectul legii privind prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, a anunţat marţi Ministerul Muncii.

237 afișări
Imaginea articolului Proiectul legii privind prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, adoptat de Parlament

Proiectul legii privind prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, adoptat de Parlament

Potrivit unui comunicat al ministerului, Parlamentul a adoptat legea de ratificare a Convenţiei nr.190 din 2019 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

„Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Are o semnificaţie aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajaţii de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbaţi sau femei. Conceptele de <violenţă şi hărţuire> au fost redefinite conform evoluţiilor tehnologice şi acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea, mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea/supravegherea. În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spaţiul serviciului, ci şi în delegaţii, team-building-uri, în timpul transportului şi chiar în comunicările on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Ratificarea Convenţiei OIM aduce, potrrivit reprezentanţilor ministerului, mai multă claritate în legislaţia naţională şi reuneşte norme juridice care se regăseau în mai multe acte normative uneori dificil de aplicat.

Prin noul cadru legal vor fi protejaţi atât angajaţii, cât şi persoanele care sunt în perioada de probă, de ucenicie, practică, de voluntariat sau sunt foşti angajaţi.

Conform Ministerului Muncii, Convenţia OIM îmbunătăţeşte cadrul legal actual cu privire la securitate şi sănătate în muncă, asigurarea inspecţiei şi investigarea cazurilor de violenţă şi hărţuire, justiţie (urmărire penală, asistenţă juridică), problematica de gen şi discriminare, sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale şi consiliere psihologică) şi protecţie socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piaţa muncii a victimelor etc.).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici