USR şi Forţa Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR „cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice”.

100 afișări
Imaginea articolului USR şi Forţa Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale

USR şi Forţa Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale

„PSD şi PNL continuă să calce în picioare democraţia. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidenţiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic «marea comasare», prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă şi Iohannis încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere, să poată jefui această ţară încă patru ani sau şi mai mult. Ne aşteptăm ca legea adoptată azi să fie declară neconstituţională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidenţiale să nu vizeze alegerile din 2024, ca să rămânem în sfera recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD şi PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu şi Marcel să ne fure viitorul”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Legea a fost criticată şi de preşedintele partidului Forţa Drepte, Ludovic Orban.

„Nu înţeleg cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an. Eu nu m-aş mira dacă mâine ne vom trezi cu un proiect de lege în care în septembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2024 – 2029, în octombrie pentru 2029 – 2034 şi, eventual, în noiembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2034 – 2039. Nu ar fi niciun fel de mirare la lipsa de democraţie şi de respect faţă de cetăţean a acestei coaliţii de guvernare”, afirmă Orban.

Liderii celor două formaţiuni susţin că legea pentru devansarea cu până la trei luni a termenului alegerilor prezidenţiale, „iniţiată de UDMR şi votată pe repede-înainte de PSD şi PNL, este nejustificată şi nefundamentată şi aduce atingere unor drepturi constituţionale fundamentale, precum dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, precum şi principiului egalităţii în drepturi. Concret, modificarea termenelor cu puţin timp înainte de desfăşurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaţilor, cetăţenilor şi opoziţiei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici