PSD: Cabinetul Boc şi Băsescu au procedat ca nişte clone ale doctorului Ciomu

Măsurile de austeritate decise de Guvern sunt "simpliste şi din topor", elaborate "pe genunchi", Cabinetul Boc şi Traian Băsescu procedând, în disperare de cauză, "ca nişte clone ale doctorului Ciomu", adică tăind "masiv", "doar-doar opresc hemoragia", potrivit proiectului PSD de moţiune de cenzură.

17 afișări
Imaginea articolului PSD: Cabinetul Boc şi Băsescu au procedat ca nişte clone ale doctorului Ciomu

PSD:Cabinetul Boc şi Băsescu au procedat ca nişte clone ale doctorului Ciomu (Imagine:Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt măsuri anticriză; ba, aşa cum sunt concepute, pot accentua recesiunea şi chiar stopa o redresare de durată şi solidă a statului român. Sunt măsuri ale disperării, simpliste şi din topor, elaborate pe genunchi, după ce guvernul a descoperit că nu-i poate păcăli pe reprezentanţii FMI. (...) În disperare de cauză şi cu spectrul Greciei în faţă, Cabinetul Emil Boc şi Traian Băsescu au procedat cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu, adică au tăiat masiv, doar-doar opresc hemoragia. E ca şi cum unui bolnav de cancer, ca să păstrăm metafora prezidenţială, doctorul i-ar extirpa doar o mică bucăţică din tumoră şi i-ar tăia, în compensaţie, câte o bucată din celelalte organe. Ai cancer la stomac? Nu contează, scoatem o bucată din plămâni, una din rinichi, una din sân, una din prostată, până scoatem gramajul tumorii ce trebuia îndepărtată", se arată în textul PSD.

Social-democraţii susţin că, în schimb, nu vor fi atinse achiziţiile publice, "în spatele cărora se ascunde clientela ce livrează de la telefoane, la suporturi de hârtie igienică şi şosete sau laxative la preţuri astronomice".

"Pentru că are un număr prea mare de funcţionari clientelari, câte doi-trei directori pe acelaşi post la nivel local şi central, inutili şi bugetofagi, dar la care nu-l lasă inima să renunţăm, pentru că are o clientelă prea flămândă, pentru că are familii mari şi prieteni mulţi, cu buzunare foarte largi, PDL preferă să tăie de la doctorii şi aşa prost plătiţi şi prea puţini, şi de la profesorii cărora anul trecut le garanta lefuri cu 50% mai mari, şi de la funcţionarii care lucrează pe la ghişee şi sunt, într-adevăr, necesari şi adesea suprasolicitaţi, să mai taie de la mame şi de la puţinii pensionari cu stagiul complet de cotizare şi pensii mici.

Guvernul promite că aceste măsuri de austeritate vor dura până la 31 decembrie. Poate. Dar, la cum arată acum lucrurile, este foarte probabil ca România să se blocheze, iar presiunea socială să devină insuportabilă. Poate atunci va înţelege şi Traian Băsescu faptul că un chirurg incompetent, cam necinstit şi în care pacientul nu mai are niciun strop de încredere, nu are absolut nicio şansă să-l vindece de cancer, dar îl poate ucide", se mai arată în proiectul de moţiune de cenzură.

În opinia social-democraţilor, reducerea salariilor pentru 1,4 milioane de bugetari cu 25% începând cu luna iunie este neconstituţională, pentru că drepturile salariale sunt stabilite prin legi şi ca urmare a negocierilor libere, democratice, concretizate în Contractele Colective de Muncă, semnate şi înregistrate la structurile Ministerului Muncii.

De asemenea, reducerea pensiilor cu 15%, începând cu luna iunie, pentru toţi cei 5,7 milioane de pensionari români, este "un act abuziv, nelegal şi neconstituţional", mai spun social-democraţii.

"Reducerea pensiilor este total în afara oricărui principiu de drept într-un stat democratic. Pensia este un drept de asigurare socială şi nu un drept de asistenţă socială. Pensia s-a câştigat în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu sistemul de asigurare socială public obligatoriu garantat de stat. A reduce pensia ca drept de asigurare socială pe motiv că temporar sistemul, este în criză economică, pe fondul reducerii veniturilor este un abuz grav. În acest sens s-a pronunţat clar în mai multe situaţii similare şi Curtea Constituţională a României, afirmând că pensiile în plată nu pot fi diminuate. Orice acţiune în instanţă a pensionarilor va fi câştigată de aceştia, iar daunele materiale şi morale vor fi suportate cu costuri suplimentare tot de statul român, din bugetul de stat, din banii contribuabililor români. Pentru acest motiv, Guvernul Boc, trebuie să fie demis", se menţionează în proiectul de moţiune.

PSD mai spune că reducerea ajutoarelor de şomaj şi a celorlalte drepturi sociale prevăzute în pachetul legislativ prin care Guvernul Boc îşi asumă răspunderea este "un grav atentat la siguranţa socială a celor mai nevoiaşi cetăţeni români, beneficiari de drepturi sociale, care prin reducerea lor nu vor mai avea mijloacele materiale necesare întreţinerii lor şi a familiilor lor".

"Statul este dator conform Constituţiei să-şi protejeze cetăţenii, cu atât mai mult în perioade de criză economică. Propunând aceste reduceri majore pentru cele mai vulnerabile categorii de cetăţeni, beneficiari de îndemnizaţii de şomaj şi alte drepturi de protecţie socială se încalcă articolul 41 «Munca şi protecţia socială» şi articolul 47 «Nivelul de trai» din Constituţia României", conform textului citat.

Social-democraţii mai spun, în proiectul de moţiune de cenzură, intitulat "Opriţi genocidul social!", că principala acuză pe care i-o aduc premierului Emil Boc este cea de "disoluţie a autorităţii statului".

"Aţi blocat instituţii, aţi încălcat legile ţării, v-aţi bătut joc de reguli. Aveţi o singură viziune: asigurarea, cu orice preţ, a supremaţiei lui Traian Băsescu. V-aţi transformat în argatul celui care împinge spre haos România, pe care o consideraţi moşia Preşedintelui. Cetăţenii români nu sunt iobagii dumneavoastră! Nu ne regăsim în mentalitatea de slugă pe care o afişaţi în faţa domnului Băsescu. Prin formula de susţinere la care aţi recurs, nu aveţi legitimitatea de a conduce România, iar miniştrii dumneavoastră nu mai pot emite pretenţia să reformeze sectoare importante în numele cetăţenilor români. Guvernul dumneavoastră - care este al lui Traian Băsescu şi nu al cetăţenilor - este incapabil să conducă ţara într-o asemenea perioadă de criză şi să răspundă interesului public", se mai arată în textul menţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici