PSD cere demisia ministrului Apărării Gabriel Oprea în moţiunea simplă privind pensiile militarilor

Iniţiatorii moţiunii simple "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români!", care a fost depusă, miercuri, la Senat, solicită demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pentru "ambiguitatea" şi "inconsecvenţa" acestuia privind pensiile militarilor.

68 afișări
Imaginea articolului PSD cere demisia ministrului Apărării Gabriel Oprea în moţiunea simplă privind pensiile militarilor

PSD cere demisia ministrului Apărării Gabriel Oprea (Foto) în moţiunea simplă privind pensiile militarilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Moţiunea este semnată de 36 de senatori social-democraţi şi de doi liberali.

În textul moţiunii se precizează că demersul social-democraţilor vine ca urmare a "declaraţiilor politice ambigue şi acţiunilor inconsecvente ale ministrului Apărării Naţionale, domnul Gabriel Oprea" şi că moţiunea reprezintă "un răspuns politic, legitim, dar, mai ales, necesar în cadrul dezbaterii din sectorul pensiilor".

Semnatarii moţiunii consideră că Guvernul Boc a propus un proiect de lege "aşa-zis nou", al cărui cuprins este, în proporţie de peste 95%, textul actualei Legi 19/2000, pentru că "vrea să se laude cu o nouă lege, copiată după cea veche, denumită altfel, numai pentru că legea interzice ca denumirea unui proiect de act normativ nou să fie aceeaşi cu al unei legi în vigoare".

Totodată, în cadrul moţiunii se precizează că proiectul legii pensiilor, propus de actualul Guvern, aduce grave prejudicii materiale şi morale tuturor categoriilor de pensionari, mai cu seamă pensionarilor militari din România.

"Credem ca este de comentat duplicitatea Ministrului Apărării în modul de abordare a problematicii, a interesului pe care îl manifestă în susţinerea militarilor chiar cu riscul demisiei, contradicţiile dintre acesta şi membrii Guvernului, dar şi subordonarea faţă de primul-ministru, privind propunerea de recalculare a pensiilor mai mari de 3.000 lei", arată semnatarii moţiunii în textul documentului.

Semnatarii moţiunii îi reproşează, de altfel, ministrului Apărării, Gabriel Oprea, faptul că nu a amintit Executivului că proiectele de acte normative iniţiate, referitoare la securitatea naţională, la alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se impun a fi avizate de CSAT, dar şi că nu face altceva decât "să arunce cu praf în ochii militarilor, întrucât orice modificare a Legii 164 atrage după sine multe amputări financiare".

Iniţiatorii îi atrag atenţia, totodată, ministrului Apărării, Gabriel Oprea asupra faptului că senatorii independenţi nu au depus niciun amendament pentru susţinerea militarilor şi nu au susţinut la vot amendamentele depuse de senatorii PSD.

În document se apreciază că proiectul legii sistemului unitar al pensiilor publice este "nefundamentat, contradictoriu şi incoerent, reprezentând o improvizaţie legislativă, care nu numai că nu ţine seama de opiniile şi amendamentele diferitelor categorii sociale, dar nu ţine cont nici de opinia specialiştilor în domeniu".

"Domnul ministru Gabriel Oprea se pare că nu se hotărăşte pe care soclu să-şi urce cele patru stele de general: pe cel parlamentar, guvernamental sau chiar prezidenţial", se precizează, de asemenea, în textul moţiunii, semnatarii acestuia acuzându-l pe ministrul Apărării de faptul că face declaraţiile "dinadins ambigue şi foarte calculate, făcute cu diverse ocazii".

"În Plenul Senatului, la Guvern, dar şi la şedinţa de la Cotroceni, cât şi în întâlnirile cu pensionarii, se poate constata uşor că domnul Oprea face dovada unui caracter duplicitar, adoptând poziţii politice diferite, în conjuncturi diferite", se arată în moţiune.

Semnatarii moţiunii arată că ministrul Gabriel Oprea şi-a calculat "foarte minuţios" mişcările de poziţionare ca viitor lider de partid, considerând că acesta a excelat cu data lansării noului partid, adică 1 Mai, dată cu profunde implicaţii "muncitoreşti progresiste", ceea ce demonstrează din plin "laboriozitatea cu care a pus umărul, cu patru stele fiecare, la făurirea acestui partid".

În moţiunea se vorbeşte şi despre "fariseismul independenţilor", despre care se afirmă că nu este uşor de remarcat, având în vedere că declaraţiile şefului lor, Gabriel Oprea, nu au suport faptic.

"Stimabili membri ai Grupului Parlamentar Mixt şi Independent, unde sunt amendamentele dumneavoastră care să-i susţină pe militari? La comisiile de specialitate, independenţii nu au depus niciun amendament, prin care să arate susţinerea pentru îmbunătăţirea situaţiei pensionarilor din România. Ba mai mult, aceştia au votat împotriva amendamentelor propuse de Grupul PSD+PC in favoarea pensionarilor, făcând jocul puterii", se subliniază în textul moţiunii.

Semnatarii moţiunii apreciază că "strategia de luptă" adoptată de "domnul General Gabriel Oprea" a fost una destul de simplistă, acesta încercând să facă "o diversiune", el încercând să inducă în eroare atât Senatul, Guvernul, cât şi Preşedinţia cu declaraţii ambigue, care să lase loc interpretărilor, dar care să dea pensionarilor militari impresia că dânsul le susţine interesele.

"De fapt, se poate deduce că intenţia domnului Oprea de a alimenta o dezbatere în favoarea pensiilor militare are un cu totul alt substrat decât grija ipocrită faţă de bunăstarea acestei categorii sociale. Este vorba despre faptul că îşi doreşte ca viitorul său partid să fie construit pe structura cadrelor militare", se precizează în textul moţiunii.

Semnatarii moţiunii îi adresează ministrului Gabriel Oprea o întrebare, în textul moţiunii, în care îi solicită să spună când a fost sincer: când a susţinut drepturile pensionarilor militari sau când a acceptat, tacit şi dezonorant, acest proiect de lege al Guvernului.

"Drept urmare, considerăm că inconsecvenţa unui ministru nu se poate «trata» decât într-un singur mod: prin demisie! Evidenţa faptelor ne arată că ministrul Oprea vrea să fie şi cu voturile pensionarilor militari în traistă şi cu blagoslovirea lui Băsescu în jurământul său. Dar cu onoarea cum rămâne, domnule General? Onoarea militară nu este sinonimă nici cu duplicitatea, nici cu inconsecvenţa, nici cu manipularea şi nici cu numărul de stele. În virtutea celor exprimate, solicităm demisia domnului ministru Gabriel Oprea!", se arată în textul moţiunii.

Grupul senatorial PSD+PC a depus, miercuri, moţiunea simplă cu titlul "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români", anunţul fiind făcut de liderul grupului, Ioan Toma, după o pauză de consultări cerută de grupul său parlamentar la dezbaterea proiectului legii pensiilor.

Senatorul social-democrat a amintit că PSD a susţinut ca pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să fie reglementate conform practicilor Uniunii Europene şi NATO, adică să fie scoase din textul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Ulterior, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat că textul moţiunii a fost semnat, în numele PNL, de liderul şi viceliderul grupului liberal.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, miercuri, că moţiunea simplă depusă de PSD pe tema pensiilor militare urmează să fie dezbătută în plenul acestei Camere în data de 3 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici