PSD Diaspora: Cei peste un milion de români din Italia nu trebuie trataţi ca fiind în afara legii

Organizaţia PSD Diaspora a catalogat, vineri, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, ca fiind „inacceptabile" declaraţiile ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, care a acuzat România şi Bulgaria că trimit „sclavi” în Europa.

2788 afișări
Imaginea articolului PSD Diaspora: Cei peste un milion de români din Italia nu trebuie trataţi ca fiind în afara legii

PSD Diaspora: Cei peste un milion de români din Italia nu trebuie trataţi ca fiind în afara legii

„PSD Diapora ia atitudine şi consideră inacceptabile declaraţiile Ministrului de Interne italian, Matteo Salvini, care a acuzat România că, alături de Bulgaria, trimite „sclavi” în Europa Occidentală. PSD Diaspora consideră că orice asociere între cetăţenii unei ţări şi un fenomen infracţional generează fenomene de ură rasială sau xenofobie şi recomandă o mai mare atenţie şi diplomaţie în declaraţii. Legea trebuie să se aplice în mod egal şi ferm şi, în nici un caz, pe baze etnice sau discriminatorii, indiferent de cetăţenie sau de etnie, iar statul italian este obligat să respecte drepturile omului şi să gestioneze cazurile de exploatare prin muncă şi de discriminare a persoanelor de pe teritoriul Italiei", se arată într-un comunicat de presă al PSD Diaspora, remis vineri MEDIAFAX.

Organizaţia social-democrată pentru românii din afara graniţelor a încurajat autorităţile să-i informeze pe români asupra riscurilor la care se expun dacă pleacă din ţară.

„Cei peste 1 milion de cetăţeni români, care activează pe teritoriul italian, nu trebuie trataţi ca o categorie nesemnificativă sau în afara legii, în condiţiile în care România îşi asumă responsabilităţile care îi revin în ceea ce priveşte modul în care propriii cetăţeni se comportă în străinătate, aliniindu-se standardelor internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane, fiind parte integrantă în materie la principalele instrumente internaţionale, cooperând intens cu autorităţile italiene. Totodată, PSD Diaspora încurajează acţiunile autorităţilor române de informare a cetăţenilor români asupra riscurilor la care se pot expune, odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara graniţelor României", se mai arată în comunicatul PSD Diaspora.

Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de Interne şi liderul formaţiunii radicale Liga Nordului, a acuzat România şi Bulgaria că trimit "sclavi" în Europa occidentală, cerând măsuri pentru limitarea traficului de persoane şi cazurilor de exploatare. Două accidente rutiere produse în sudul Italiei în urma cărora au murit 16 imigranţi extracomunitari care lucrau ca sezonieri au generat o dezbatere politică amplă privind exploatarea muncitorilor străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici