PSD, indignat de repsingerea raportului Comisiei comune pentru funcţionarea justiţiei

Publicat: 01 04. 2010, 16:33
Actualizat: 07 11. 2012, 01:16

Partidul Social Democrat îşi exprimă indignarea faţă de respingerea raportului «Comisiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei» de către parlamentarii din PD-L şi UDMR, raport care a fost prezentat în 30 martie 2010, în plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Rezultatul votului din plen ne-a reamintit, dacă mai era nevoie, că în România, nu mai există o separare reala a puterilor în stat, ci doar o singură voce care dictează de la Cotroceni. După şase ani de mimare a reformei, de promisiuni goale privind reîmprospătarea cadrelor din sistemul judiciar, încununate de umilirea repetată a magistraţilor, Parlamentul avea şansa, prin adoptarea acestui raport, de a face un pas înainte pentru deblocarea situaţiei din Justiţie”, se arată în comunicatul PSD.

Respingerea raportului prin care se propunea şi adoptarea unui Pact Naţional pe Justiţie demonstrează încă o dată refuzul Guvernului Boc de a respecta principiul separării puterilor în stat şi a independenţei reale a Justiţiei, susţine PSD.

„Este evident că reprezentanţii puterii nu doresc o soluţionare a problemelor cu care se confruntă magistraţii din România, ci o subordonare a puterii judecătoreşti de către puterea executivă. Acceptarea unor soluţii pentru rezolvarea deficienţelor din sistemul judiciar pentru ca apoi, implementarea acestora să fie oprită tocmai în forul legislativ suprem, este încă o dovadă a «jocului dublu» pe care Guvernul condus de Emil Boc îl face faţă de magistraţii din România. Partidul Social Democrat este consecvent în demersul său de susţinere a solicitărilor magistraţilor, a separării puterilor în stat şi a independenţei reale a justiţiei, valori fundamentale ale democraţiei şi ale statului de drept”, se arată în comunicat.

Parlamentarii au respins cu majoritate de voturi, marţi după-amiază, în plenul reunit, raportul Comisiei speciale comune pentru analiza crizei intervenite în funcţionarea Justiţiei care propunea adoptarea Pactului Puterilor privind Justiţia, votul fiind contestat de social-democraţi.