PSD: Lideri ai PES fac apel la Băsescu să confere PSD şi lui Geoană misiunea de a forma Guvernul

Liderii europeni participanţi la Consiliul Partidului Socialist European (PES) au făcut, duminică seară, un apel la preşedintele Traian Băsescu să respecte voinţa poporului român şi să confere PSD şi lui mircea Geoană misiunea de a forma Guvernul, se arată într-un comunicat al social-democraţilor.

20 afișări
Imaginea articolului PSD: Lideri ai PES fac apel la Băsescu să confere PSD şi lui Geoană misiunea de a forma Guvernul

PSD: Lideri ai PES fac apel la Băsescu să confere PSD şi lui Geoană misiunea de a forma Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)

"Prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier, ministrul britanic pentru afaceri europene Caroline Flint, premierul austriac Alfred Gusenbauer şi cel bulgar Serghei Stanisev l-au felicitat pe Mircea Geoană şi şi-au exprimat satisfacţia faţă de victoria PSD, pe care o văd drept un prim semnal de revenire a stângii europene la putere", se arată în comunicatul PSD remis agenţiei MEDIAFAX.

"Trebuie să ştim să cerem guvernarea atunci când câştigăm", a afirmat Gusenbauer, iar premierul sloven Janez Jansa şi cel portughez Jose Socrates s-au solidarizat şi ei acestui apel.

Potrivit PSD, Geoană a fost felicitat de către preşedintele PES Poul Nyrup Rasmussen.

"Este prima victorie social-democrată după izbucnirea crizei financiare şi ne arată că s-a întors roata", a spus Rasmussen, care l-a sunat pe liderul PSD Mircea Geoană pentru a-l felicita în numele său şi al tuturor celor prezenţi.

"Aştept să îl văd pe Mircea Geoană în noua calitate de premier la următoarea reuniune PES", a spus Rasmussen, conform PSD.

La rândul său, ministrul Frank-Walter Steinmeier, candidat din partea social-democraţilor germani (SPD) pentru postul de cancelar în scrutinul de anul viitor, a apreciat că victoria PSD "este un semnal pozitiv şi pentru social-democraţii germani", exprimându-şi speranţa că şi SPD va repeta această realizare anul viitor.

Consiliul PES de la Madrid a adoptat în plen o declaraţie prin care, potrivit propunerii premierului Zapatero, cere ca misiunea de a forma Guvernul să fie conferită Partidului Social Democrat şi liderului său Mircea Geoană. La Consiliul PES a participat din partea PSD europarlamentarul Adrian Severin.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Gunther Verheugen, comisar european pentru Industrie, i-a telefonat şi el preşedintelui PSD şi i-a urat succes în formarea guvernului şi în înfruntarea dificultăţilor economice inerente ale perioadei următoare, se arată în comunicatul PSD.

Primul care l-a sunat pe candidatul PSD la funcţia de premier a fost însă prim-ministrul Israelului, Ehud Olmert, care l-a felicitat pe Mircea Geoană chiar în momentul în care acesta se îndrepta spre scena pe care avea să-şi rostească discursul.

"Olmert l-a încurajat pe Geoană, în numele investitorilor israelieni, dar şi al evreilor din România, să facă repede guvernul şi să evite haosul politic, având în vedere că există deja suficiente provocări economice, cărora numai un climat de stabilitate le poate furniza un răspuns ferm şi eficient", transmite PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici