PSD vrea demiterea lui Blejnar pentru detaşarea "în bătaie de joc" a lui Csibi Barna la Abrud

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat, marţi, într-o conferinţă de presă, demiterea şefului ANAF, Sorin Blejnar, pentru detaşarea "în bătaie de joc" a lui Csibi Barna în Abrud.

43 afișări
Imaginea articolului PSD vrea demiterea lui Blejnar pentru detaşarea "în bătaie de joc" a lui Csibi Barna la Abrud

PSD vrea demiterea lui Blejnar pentru detaşarea "în bătaie de joc" a lui Csibi Barna la Abrud (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a spus că decizia şefului ANAF de a-l detaşa pe Csibi Barna în Abrud este "o bătaie de joc", în condiţiile în care controversatul cetăţean de etnie maghiară a fost condamnat, anul trecut, de două ori de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Preşedintele PSD a precizat că parlamentarii social-democraţi i-au adresat o scrisoare deschisă prim-ministrului Emil Boc pentru a-i solicita demiterea lui Blejnar.

"Noi am solicitat şi parlamentarilor PDL, în special celor din Ardeal, să semneze această scrisoare deschisă. Nici Ioan Oltean de la Bistriţa nu a vrut s-o semneze, nici Buda de la Cluj nu a vrut s-o semneze, nici Călian, care apare mai des pe ecranele televizoarelor decât crainicii de ştiri. Condamnăm public atitudinea lor şi cerem locuitorilor Ardealului să îi sancţioneze pe aceşti indivizi", a afirmat Ponta.

Scrisoarea parlamentarilor PSD acuză "acţiunile extremiste, de sorginte fascistă" ale lui Csibi Barna şi afirmă că detaşarea acestuia în Alba este o măsură "în băşcălie", "o sfidare la adresa românilor".

PSD îi solicită premierului Emil Boc, prin scrisoarea respectivă, dispunerea urgentă a unei investigaţii asupra actelor de extremism ale lui Csibi Barna, retragerea ordinului ANAF prin care acesta a fost detaşat la Abrud, precum şi demiterea lui Sorin Blejnar pentru "decizia jignitoare, provocatoare" la adresa românilor din Ardeal.

Csibi Barna, care a fost detaşat de la Direcţia Finanţelor Publice Harghita la Administraţia Finanţelor Publice Abrud printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineaţă, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba Iulia, unde a discutat cu directorul executiv al instituţiei, după care a anunţat că a hotărât să îşi ia concediu de odihnă şi că nu va merge la noul loc de muncă. Directotul DGFP Alba a spus că cererea lui Csibi Barna a fost acceptată şi conducerea instituţiei urmează să discute cu reprezentanţii ANAF situaţia angajaului.

Csibi Barna a declarat, luni, că intenţionează să depună o contestaţie la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a-l transfera la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.

Întrebat dacă ar repeta gestul prin care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, Csibi Barna a răspuns afirmativ, menţionând că "toată lumea are dreptul la liberă exprimare în România".

Csibi Barna va fi audiat joi de către Comisia de Disciplină, iar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că acesta ar putea fi mutat din Abrud, unde a fost recent detaşat, dacă localnicii vor depune un memoriu.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că în perioada următoare Csibi Barna nu-şi va desfăşura activitatea în Abrud, întrucât acesta a solicitat concediu de odihnă pentru 21 de zile.

"Personal, am dorit să-i dau şansa ca în perioada următoare să trăiască, să lucreze într-un mediu de toleranţă etnică şi să înţeleagă că un funcţionar al statului nu poate să încalce Constituţia României şi legile ţării", a spus Blejnar într-un comunicat.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici