Puşcaş: Performanţa scăzută în absorbţia fondurilor europene, cauzată de politici şi management

Fostul negociator-şef al României cu UE Vasile Puşcaş consideră că performanţa scăzută în absorbţia fondurilor europene în România nu este cauzată de probleme tehnice, ci de abordările politicilor şi de management.

59 afișări
Imaginea articolului Puşcaş: Performanţa scăzută în absorbţia fondurilor europene, cauzată de politici şi management

Puşcaş: Performanţa scăzută în absorbţia fondurilor europene, cauzată de politici şi management (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Vasile Puşcaş a arătat, într-un comunicat de presă transmis marţi, că ar fi nevoie de o voinţă politică reală de a utiliza şi investi fondurile europene "în bunuri publice şi private care să genereze o creştere economică şi o dezvoltare reală a României şi, astfel, să susţină interesul dezvoltării de durată al ţării noastre".

"Reprezentantul FMI are dreptate când afirmă că fondurile europene sunt o resursă de excepţie pentru România, atât în ceea ce priveşte situaţia de criză economică, dar şi atunci când ne referim la investiţiile în dezvoltare. Aş adăuga însă că performanţa scăzută în absorbţia fondurilor europene nu se datorează atât problemelor tehnice cât, mai ales, abordărilor politicilor şi managementului", a precizat fostul negociator-şef cu UE.

Potrivit lui Vasile Puşcaş, autorităţile publice din România ar trebui "să urmărească politicile de dezvoltare pentru România şi nu doar pe cele clientelare", iar managementul ar trebui "să se orienteze dinspre formula ultra-birocratică spre managementul proiectelor".

Reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, care arată foarte rău, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizând că va încerca să găsească împreună cu Guvernul strategii de atragere a finanţărilor europene.

"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (...) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România", a spus Franks, după o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor.

El a arătat că fondurile europene sunt esenţiale pentru investiţiile din economie, menţionând că absenţa acestor sume nu va modifica ţintele fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici