Putin: Ne-am retras bazele din Vietnam, Cuba, Europa, am primit în schimb baze în România, Bulgaria

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat, vineri, la Bucureşti, după lucrările Consiliului NATO-Rusia, că, "în general", este satisfăcut de discuţiile avute, dar că "nu este un secret că există şi obstacole de genul extinderii NATO, Kosovo şi a scutului american antirachetă".

25 afișări
Imaginea articolului Putin: Ne-am retras bazele din Vietnam, Cuba, Europa, am primit în schimb baze în România, Bulgaria

Putin după Consiliul NATO-Rusia: În general sunt satisfăcut de discuţii (Imagine: Mediafax Foto)

"În general sunt satisfăcut de discuţiile care au avut loc. Am încercat să dăm o apreciere obiectivă discuţiilor, am examinat linia de acţiuni comune în perspectivă. În primul rând am reuşit să înaintăm în dezvoltarea dialogului politic şi a colaborării practice", a declarat Vladimir Putin, conform traducerii oficiale.

El a dat ca exemplu stabilizarea situaţiei din Afganistan şi a afirmat că cele două părţi, NATO şi Rusia, au ajuns la un acord privind transportul bunurilor nemilitare pe teritoriul Rusiei spre Afganistan.

"De asemenea, s-a creat un proiect antidrog şi o iniţiativă privind spaţiul aerian. Am conlucrat activ pe domeniul antiterorismului, în cadrul participării navelor militare din Rusia în operaţiuni. Totodată, se încearcă o cooperare a forţelor în domeniul calificării forţelor civile de urgenţă", a mai spus preşedintele rus.

Vladimir Putin a spus că au existat şi subiecte delicate în discuţiile cu oficialii NATO.

"Rezultatul colaborării noastre va depinde în ce măsură statele NATO vor avea în vedere interesele Federaţiei Ruse. Nu este un secret că avem şi obstacole, anume continuarea extinderii NATO, crearea infrastructurii militare pe teritoriul noilor membri, criza din Kosovo, planurile de stabilire a elementelor de apărare antirachetă americană. Acestea aduc un element special în colaborarea noastră: apariţia unui bloc militar puternic la graniţele noastre, care va fi privit ca o ameninţare directă la securitatea ţării noastre", a mai spus Putin.

Putin, a declarat, vineri, la Bucureşti, că Rusia a lichidat bazele din Vietnam şi Cuba, a retras unităţile militare din Europa de Est şi a primit în schimb baze în România şi Bulgaria şi un punct de poziţionare strategică în Polonia.

Putin a spus, după Consiliul NATO-Rusia, că extinderea Organizaţiei Nord-Atlantice spre estul Europei reprezintă o "apropiere a infrastructurii militare" către graniţele Rusiei.

"Eu am auzit că această extindere nu este împotriva Rusiei. Marele Bismark spunea că nu contează intenţiile, ci potenţialul. Nimeni nu a schimbat articolul 5 din Tratatul de la Washington", a declarat Putin.

El a spus că Rusia a lichidat bazele din Vietman, Cuba, a retras toate unităţile militare din Europa de Est.

"Ce am primit? O bază în România, una în Bulgaria, un raion de poziţionare strategică în Polonia. Asta este o apropiere a infrastructurii militare către graniţele noastre. Toate aceste lucruri au nevoie de a atenţie permanentă, de analiză şi reacţie", a mai spus Vladimir Putin, conform traducerii oficiale.

Preşedintele Federaţiei Ruse a vorbit şi despre posibilitatea organizării, la Moscova, a unei conferinţe de pace privind Orientul Mijlociu, această propunere fiind susţinută de unele ţări arabe, precum şi de SUA.

"Este vorba despre posibilitatea organizării unei conferinţe de pace privind Orientul Mijlociu. Ştiţi că Rusia este de mult timp implicată în procesul de pace din Orientul Mijlociu, am subliniat de multe ori acest lucru", a declarat Vladimir Putin, precizând că, în ultimii ani, Rusia a îmbunătăţit calitativ relaţiile cu Israel.

Referindu-se la partenerii din lumea arabă ai Rusiei, Putin a precizat că nu are "nici un fel de probleme privind recunoaşterea statului palestinian".

"De fapt am făcut deja acest lucru şi vrem să folosim acest potenţial pe care l-am obţinut pe parcursul a zeci de ani pentru reglementarea problemelor din Orientul Mijlociu", a adăugat el.

Putin a mai arătat că Rusia nu doreşte să joace un rol de lider, ci unul de intermediar şi organizator la această conferinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici