Rădăuţi: Primarul interimar, exclus din PSD după ce a acuzat că "frăţia penalilor" vrea înlocuirea sa

Primarul în exerciţiu al municipiului Rădăuţi, Tiberiu Marean, a fost exclus, marţi seară, din PSD, conform unei decizii a organizaţiei municipale Rădăuţi, la o zi după ce acesta a acuzat că "frăţia penalilor" din Primăria Rădăuţi vrea îndepărtarea sa de documentele din Primărie.

548 afișări
Imaginea articolului Rădăuţi: Primarul interimar, exclus din PSD după ce a acuzat că "frăţia penalilor" vrea înlocuirea sa

Rădăuţi: Primarul interimar, exclus din PSD după ce a acuzat că "frăţia penalilor" vrea înlocuirea sa

Maerean, viceprimar al municipiului Rădăuţi cu atribuţii de primar, în condiţiile în care primarul municipiului, Aurel Olărean, este în arest preventiv din septembrie 2014 fiind judecat pentru fapte de corupţie, a fost exclus din PSD după ce 15 din cei 20 de membri ai Biroului municipal PSD Rădăuţi au votat această propunere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Biroul municipal al PSD Rădăuţi a mai decis şi retragerea sprijinului politic pentru Maerean pentru îndeplinirea funcţiei de viceprimar cu atribuţii de primar.

Maerean a declarat corespondentului MEDIAFAX că măsura este abuzivă şi că o va contesta.

El susţine că competenţa în privinţa excluderii sale din partid aparţine organizaţiei de bază, care este cea de pe lângă secţia de votare Hipodrom,şi nu a organizaţiei municipale.

Maerean a mai spus că va contesta decizia în cadrul instituţiilor politice statutare, după care, dacă va fi cazul, se va adresa instanţelor de judecată.

E a subliniat că le-a prezentat membrilor PSD Rădăuţi, în şedinţă, infracţiunile care au fost comise în Primăria Rădăuţi şi le-a atras atenţia că dacă votează pentru îndepărtarea lui din conducerea actuală a Primăriei se alătură grupului infracţional din Primărie.

Consiliul local Rădăuţi urmează să se întrunească miercuri şi să decidă dacă Tiberiu Maerean va fi înlocuit din funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar.

PSD Rădăuţi, care deţine majoritatea în CL Rădăuţi, a mai încercat,vineri, înlocuirea lui Maerean cu un alt consilier local, dar votul consilierilor locali a fost în favoarea lui Maerean.

Într-o conferinţă de presă organizată, luni, la sediul Primăriei Rădăuţi, Maerean i-a acuzat de ilegalităţi atât pe primarul actual al municipiului, Aurel Olărean, cercetat în arest preventiv pentru fapte de corupţie, pe fostul secretar al municipiului, Haralambie Herghelegiu şi pe viceprimarul actual (PSD) Simion Sticleţ, cât şi pe prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

Maerean a prezentat un raport al unei comisii dispuse de prefectul de Suceava în 2013 care a evidenţiat numeroase ilegalităţi comise de către primarul Aurel Olărean, verificări făcute la sesizarea lui Maerean, care era consilier local.

El a explicat că acel raport evidenţia infracţiuni de abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual, administraţie defectuoasă pentru lucrări în valoare de 2,6 milioane de euro executate în municipiul Rădăuţi şi totodată arăta şi modul de lucru al primarului Olărean care pentru efectuarea unei investiţii nu respecta legislaţia achiziţiilor.

Maerean a declarat că întreg raportul comisiei Prefecturii pe care l-a prezentat l-a obţinut "pe surse" pentru că nu i-a fost remis de către prefectul Florin Sinescu care i-ar fi spus că aşa s-a înţeles cu primarul Olărean.

El a arătat şi o adresă semnată de către prefectul Florin Sinescu în care acesta răspunde doar că s-au încălcat mai multe prevederi şi că s-a exercitat dreptul sesizării organelor competente şi că nu s-a dispus nimic în sarcina primarului sau a Consiliului Local Rădăuţi.

"Apreciez că este un abuz în serviciu din partea prefectului, ca încadrare minimă pentru că sunt elemente constitutive şi pentru alte infracţiuni", a spus Maerean.

El a mai menţionat că din ceea ce a reclamat sunt mai multe puncte cercetate deja de DNA.

"Eu acuz o înţelegere între prefect şi primarul de atunci al Rădăuţiului. Aprecierea mea e că există la Rădăuţi o conducere, dar încet-încet s-a creat deasupra acesteia o cupolă de oameni care doresc ei să conducă", a spus Maerean, adăugând că această "frăţie a penalilor" vrea să facă "un scut împotriva legii".

Totodată, primarul în exerciţiu a mai arătat că prefectul de Suceava a intervenit şi în cazul unui conflict cu salariaţii din Primărie după ce el a dispus ca aceştia să explice ce fac la serviciu, iar prefectul, după ce a constatat că nu a fost încălcată nicio lege, a cerut reanalizarea actului contestat.

El a mai arătat că prefectul a intervenit, fără drept, şi în cazul restructurării unor posturi în urma reorganizării activităţilor Primăriei.

Mai mult, Tiberiu Maerean a mai arătat că fostul secretar al municipiului Rădăuţi Haralambie Herghelegiu ar fi făcut mai multe ilegalităţi, între care vânzarea unui imobil în timpul procesului de revendicare.

Totodată, el a mai prezentat un caz pe care nu poate să şi-l explice, privind tot un proces de revendicare în care s-a cerut restituirea unui imobil, iar Primăria a trimis "spre competentă soluţionare" acest dosar firmei Loredana SRL din Rădăuţi, firmă care aparţine deputatului PLR Constantin Galan.

El a spus că a Primăria a fost înştiinţată recent de avocatul petentului că dosarul a fost trimis către Loredana SRL.

El crede că situaţia este ciudată mai ales că, dacă ar fi fost trimis din eroare, deputatul Galan l-ar fi retrimis Primăriei care se ocupă de aplicare acestei legislaţii.

Maerean a mai declarat că el crede că se doreşte îndepărtarea sa din funcţie de cei care au făcut abuz de funcţie în Primărie şi au săvârşit acţiuni de fals şi care doresc să nu suporte consecinţele.

"Colegi din PSD sub îndrumarea lui Nistor Tatar (preşedintele PSD Rădăuţi - n.r.) încearcă să facă asta ca să fiu înlăturat. Nistor Tătar, ca un vechi colaborator a lui Herghelegiu, nu poate fi departe de dorinţele lui", a mai spus Maerean.

El a mai declarat că se aşteaptă să fie exclus din PSD, dar că este mai greu pentru că este membru fondator.

Totodată, Maerean a mai spus că va prezenta situaţia în mod corect în Biroul Permanent Judeţean al PSD care să decidă dacă trebuie să-l sancţioneze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici