Radu Ştefan Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN şi celelalte ministere de forţă

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Ştefan Oprea, a spus că sunt discuţii cu mulţi parteneri pentru a putea produce în România echipamentele de care Ministerul Apărării, Armata Română şi celelalte ministere de forţă au nevoie, iar în luna mai va veni şi cu o surpriză.

259 afișări
Imaginea articolului Radu Ştefan Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN şi celelalte ministere de forţă

Radu Ştefan Oprea: Discutăm pentru a produce în România echipamente pentru MApN şi celelalte ministere de forţă

Radu Oprea a spus, miercuri, în plenul Senatului, că sunt 120 de companii licenţiate în România, din care 118 sunt cu capital privat. Acestea produc echipamente atât pentru Ministerul Apărării şi celelalte ministere de forţă din România, dar şi pentru export.

„Dacă ne uităm pe industria cu capital privat, vom observa că producem gamă de muniţie standardul vechi şi standard NATO în toate fabricile, avem memorandumuri în 5 dintre companii pentru a avea angajări suplimentare. Vom ajunge cu unele dintre fabrici să lucrăm în 4 schimburi, adică 24 de ore 7 zile pe săptămână. Aceasta este ţinta. Suntem prezenţi în lanţurile de aprovizionare pe produs finit pe toate calibrele, inclusiv pe calibrele mari şi mă refer la muniţie. Armata Română este dotată cu Piranha fabricat în România şi sunt multe proiecte pe care le discutăm cu Ministerul Apărării”, a spus Oprea.

Ministrul a explicat necesitatea schimbării legislative în privinţa înzestrării.

„Legea veche spunea că se produce înzestrarea României şi apoi offset-ul este obligatoriu. Am schimbat-o. Nu permitea să definim foarte bine de la început să fim activi, nu reactivi şi să putem să pregătim industria de apărare din timp pentru a răspunde nevoilor armatei române. Astăzi OUG, propunerea care va fi dezbătută în Parlament, spune că împreună – Ministerul Apărării Naţionale sau celelalte ministere de forţă, cu Ministerul Economiei, cu celelalte instituţii din forţele sistemului naţional de apărare (FSNA) - definim întregul proiect. Adică pe o analiză foarte clară spunem dacă ceea ce are nevoie Armata poate fi produs în integralitate în România sau nu şi dacă nu, ce trebuie produs în România. Definim acest proiect, mergem în CSAT şi în conformitate cu art. 346 din Tratat definim interesul esenţial al României. Şi atunci când se produce licitaţia ştim deodată ce înseamnă aprovizionarea Armatei sau a ministerelor de forţă şi ce înseamnă partea de cooperare industrială bine definit de la început”, a explicat ministrul Economiei.

Acesta a precizat că sunt discuţii cu foarte mulţi potenţiali parteneri, cu unii chiar foarte avansate, însă a menţionat că nu vrea să vorbească despre un contract atâta timp cât sunt încă negocieri, cât nu este semnat.

„Dar vă pot garanta că în acest moment avem foarte mulţi parteneri cu care discutăm pentru a putea produce în România echipamentele de care MApN, Armata Română, celelalte ministere de forţă au nevoie şi sper ca (...) în mai să putem face nişte anunţuri, pentru că este un timp în care împreună cu parteneri internaţionali am decis că putem anunţa proiectele la care lucrăm şi progresul pe care îl facem împreună. Din această perspectivă, se lucrează intens în industria de apărare din România, în Minister, în RomArm şi împreună cu industria privată”, a mai spus ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici