Rafila explică de ce nu este finanţat cel mai avansat proiect de spital, cel de la Sibiu: Există lege

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Sibiu nu a fost finanţat pentru că are o valoare mult prea mare şi nu se încadrează în bugetul PNRR, deşi autorităţile judeţene spun că proiectul este cel mai avansat din ţară.

1151 afișări
Imaginea articolului Rafila explică de ce nu este finanţat cel mai avansat proiect de spital, cel de la Sibiu: Există lege

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de ce nu a fost finanţat din PNRR, proiectul noului spital judeţean de la Sibiu, despre care autorităţile judeţene spun că este cel mai avansat din ţară.

„Au fost trei spitale... proiectele lor valorau 500 de milioane de euro fără TVA, deci 600 de milioane de euro cu TVA. Finanţabil din PNRR, aplicând cofinanţarea de 40% ar fi fost 300 de milioane, or limita aprobată de Guvernul României a fost de 199,99 milioane euro. De ce există lege. Ca să trecem peste ea? Există o lege, o hotărâre de guvern are caracter de lege, trebuie să o respectăm. Dacă intrăm cu spitale care au valoare mare, pentru că exact aceeaşi situaţie era la Braşov, exact aceeaşi situaţie era la Focşani, nu mai puteam să ajungem la 25 finanţabile, pentru că dacă puneam trei spitale cu valoare foarte mare atunci probabil aveam o listă de 18 şi nu ne încadram în criteriul impus de UE, să avem minim 25. Nu poţi să pui spitale cu o valoare mult mai mare decât ... Noi oricum am pus o valoare mult mai mare decât media. Media dacă împărţim 1,7 miliarde erau pentru 25, obţineam 68 de milioane şi am pus de trei ori aproximativ această sumă. Dacă venea cineva cu spital de un miliard de euro ce făceam?”, spune Rafila.

Ministrul Sănătăţii precizează că autorităţile de la Sibiu au ştiut de acest impediment încă de la început. Mai mult, Rafila spune că proiectul noului Spital Judeţean de Urgenţă Sibiu valorează cam cât un spital regional.

„Cei de la Sibiu au ştiut de la început acest lucru, am avut discuţii cu ei, i-am rugat să găsească soluţii. Totuşi, gândiţi-vă că un spital regional este în jur de 600 de milioane de euro. Nu ştiu dacă un spital judeţean trebuie să coste la fel de mult ca un spital regional, inclusiv din punct de vedere al resursei umane disponibile”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat recent că aceasta nu a fost singura variantă de finanţare pentru construirea noului spital de urgenţă de la Sibiu.

„De fiecare dată am arătat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este singura sursă de finanţare pentru realizarea Noului Spital Judeţean, că avem în calcul şi Programul Sănătate 2021 – 2027, cât şi un împrumut al Băncii Europene de Investiţii. Cu toate acestea, am făcut toate demersurile posibile pentru a prinde finanţare şi din această sursă, inclusiv de a contesta limitările pe care Ministerul Sănătăţii le-a impus vizavi de valorile maxime ale proiectelor. Credem că a fost o limitare abuzivă. Noul Spital Judeţean este un proiect de importanţă maximă pentru sibieni şi nu numai”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Sibiul nu are un spital municipal, singura unitate medicală cu caracter general din Sibiu fiind actualul Spital Judeţean de Urgenţă, care are clădiri vechi de peste 100 de ani şi funcţionează pavilionar.

Spitalul Public a fost inaugurat în 1857 în clădirea în care în prezent funcţionează secţiile clinice Medicală, Hematologie, Gastroenterologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici