Raluca Turcan, despre Statutul magistraţilor: Societatea şi opoziţia să fie solidare - Mediafax

Raluca Turcan, despre Statutul magistraţilor: Societatea şi opoziţia să fie solidare

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a precizat, miercuri noaptea, după 11 ore de dezbateri la Statutul magistraţilor, că societatea şi Opoziţia trebuie să fie solidare şi să dea un semnal de forţă privind stoparea abuzurilor instituţionale ale PSD.

175 afişări

Imaginea articolului Raluca Turcan, despre Statutul magistraţilor: Societatea şi opoziţia să fie solidare

Raluca Turcan, despre Statutul magistraţilor: Societatea şi opoziţia să fie solidare

„Îmi doresc ca societatea, dar şi Opoziţia, să fie solidare, să dăm un semnal de forţă că acest abuz instituţional al PSD poate fi oprit (...) Oamenii sunt deja în stradă şi resping acest comportament abuziv al PSD (...) E o stare de disperare şi de tensiune generată de groaza PSD că în societatea românească nu este acceptat acest comportament pe care îl vizează şi anume subordonarea tuturor instituţiilor statului român”, a spus Turcan.

Ea a arătat că a văzut în timpul dezbaterilor şi un semn de slăbiciune al PSD, având în vedere că social-democraţii fost dispuşi să „calce totul în picioare”, respectiv regulamentul, funcţionarea comisiilor permanente şi avizele din partea comisiei de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

 

„Sunt orbiţi şi urmează un singur interes - acela de a răspunde preocupărilor personale de a salva securitatea lor individuală în justiţie. Sperăm ca ziua de astăzi să fie contracarată prin votul final. Cel mai probabil marţi va fi votul final pe aceste legi", a spus Turcan.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seara, noua formă a Statutului magistraţilor, la capătul a 11 ore de dezbateri aprinse. Deputaţii majorităţii parlamentare au respins toate amendamentele opoziţiei, singurule amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraţilor în cazul erorilor judiciare.

Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase (PSD), a anunţat că data votului final asupra acestui proiect, precum şi a proiectului de modificare a Legii ANI, va fi stabilită în următoarea şedinţă a Biroului Permanent.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TURCAN ,
MAGISTRAŢI ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.