Raport MCV 2021. Comisia Europeană despre justiţia din România: S-a dat un impuls reformei şi remedierii regreselor din 2017-2019

  • Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.
  • Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.
  • CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.
731 afișări
Imaginea articolului Raport MCV 2021. Comisia Europeană despre justiţia din România: S-a dat un impuls reformei şi remedierii regreselor din 2017-2019

Raport. România nu scapă de MCV. Comisia Europeană: S-a dat un impuls reformei şi remedierii regreselor din 2017-2019

Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei. CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

Potrivit unui comunicat al CE, raportul adoptat marţi face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în acest an s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis CE.

Comisia aşteaptă cu interes ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative şi de altă natură.

„Hotărârea Curţii de Justiţie din 18 mai 2021 oferă un cadru clar şi o direcţie clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referinţă ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept şi a dreptului UE în general. Este esenţial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislaţie care urmează să fie adoptată”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Comisia anunţă că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept.

Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor”, conform reprezentanţilor CE.

Aceştia susţin că CE încurajează România să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV şi are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referinţă ale MCV „dacă aceasta menţine evoluţia pozitivă actuală şi dacă adoptă şi pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate”.

Vicepreşedintele Vera Jourova a anunţase, în martie anul curent, că România ar putea scăpa anul acesta de MCV.

„Dacă totul merge bine anul acesta (...). Mecanismul ar putea fi încheiat, iar anul viitor România ar putea fipentru prima dată evaluată numai în contextul raportului privind statul de drept, ca toate celelalte state membre”, a spus Jourova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
raport,
ce,
reformă,
mcv,
raport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici