Raportul MCV, subiect de discuţie al ministrului Justiţie cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos

Ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, şi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubačić au avut o întâlnire, la finalul acestei săptămâni, în cadrul căreia au discutat şi despre recentul Raport privind progresele înregistrate de România în MCV.

286 afișări
Imaginea articolului Raportul MCV, subiect de discuţie al ministrului Justiţie cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos

Raportul MCV, subiect de discuţie al ministrului Justiţie cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos

„În data de 16 noiembrie 2017 a avut loc, la sediul Ministerului Justiţiei, întrevederea domnului prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiţiei, şi a doamnei conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, cu E.S. doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în România, şi domnul Arthur den Hartog, şef adjunct al misiunii. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la recentul Raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi la reforma sistemului judiciar în România”, anunţă Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat remis sâmbătă.

Conform sursei citate, în cadrul discuţiilor, ministrul Justiţiei a subliniat progresele realizate şi consemnate în Raport şi a exprimat încrederea în realizarea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare înainte de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, la începutul anului 2019.

„(Ministrul - n.red.) a reafirmat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesară o cooperare constituţională loială, dezbateri reale şi fundamentate, precum şi intensificarea dialogului instituţional. Totodată, a exprimat convingerea că Mecanismul Comisiei Europene poate fi înlocuit prin mecanisme şi structuri interne, proprii, de monitorizare, precum Strategia Naţională Anticorupţie şi Consiliul de Management Strategic. A reafirmat angajamentul pentru continuarea reformei sistemului judiciar din România în acord cu recomandările Comisiei Europene”, se arată în comunicatul de presă.

Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru realizarea acestor obiective.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".

Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici