Rareş Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu: Dacă medicul rănit la Piatra Neamţ nu era trimis în Belgia, PNL era pulverizat, făceam sub 20%

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, face o analiză a eşecului partidului la alegerile parlamentare de anul trecut şi arată care sunt cauzele clasării liberalilor pe locul 2.

3518 afișări

Rareş Bogdan spune că una din cauze a fost conflictul cu biserica, deşi a atras atenţia în partid că BOR se bucură de foarte multă încredere în rândul românilor şi că imaginile cu bătrânele scoase de jandarmi din lăcaşele de cult pe motiv de mască, au făcut foarte mult rău partidului.

“Am atras atenţia în partid (privind conflictul cu biserica). Am spus că nu poate fi ignorată şi nu putem în niciun caz să intrăm în conflict cu Biserica, trebuie să avem un dialog. Pe de o parte, PNL nu a sancţionat prin reprezentanţii din Guvern derapajele unor şefi din Jandarmerie, a unor jandarmi. Acele imagini ale unor băbuţe care purtau masca sub barbă sau sub nas sau nu aveau mască, trase afară din Biserică, ne-au făcut mult rău. Faptul că s-a păstrat deschis Palace din Iaşi şi am închis cea mai mare procesiune a BOR, de Cuvioasa Paraschiva, a fost exploatat şi ne-a adus un conflict. Plus, părerea mea, că Patriarhul Daniel este un om extrem de rational şi îi cunosc pe majoritatea mitropoliţilor în mod direct, şi ştiu că la o discuţie cu aceştia, puteau să restabilească dialogul. Dar dialogul nu trebuia doar cu Biserica Ortodoxă. Aţi văzut că reacţii foarte dure a avut cultul Baptist sau cultul Penticostal. Lucrul ăsta a părut că e neimportant, dar România nu e Franţa”, a explicat prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan duminică, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Închiderea restaurantelor a fost o altă decizie care a stârnit nemulţumire şi care s-a reflectat în scorul PNL la parlamentare.

“Dacă închidem complet trebuie să venim şi cu măsuri, cum e cazul celor din HORECA, investitorilor de acolo, să trăiască. Adică un om care are credite, care are familie, chelnerii care lucrează acolo trebuie să aibă posibilitatea ca măcar pe 30% din totalul meselor din restaurant să poată să funcţioneze. Vorbim de 400.000 de oameni afectaţi, vorbim de societăţi comerciale, care, la fel au contribuit la scorul nostru. Noi, gândiţi-vă că am intrat în anul 2020 cu 38-42%, în sondaje aveam 45%, şi am încheiat cu 25%. Ceva s-a întâmplat. Costurile pandemiei le-a suportat exclusiv PNL, dar şi pe o foarte proastă comunicare publică şi pe măsuri luate pompieristic. Pentru că e greu să explici în spaţiul public închiderea pieţelor. În spaţiul public a apărut că PNL închide pieţele producătorilor români şi păstrează deschise marile lanţuri de supermarketuri. Şi-atunci s-a alimentat vechiul discurs PSD (…) Noi nu am ştiut să ieşim să explicăm că tot ceea ce facem, facem pentru a proteja viaţa cetăţeanului român împotriva infectării”, a susţinut europarlamentarul PNL.

Rareş Bogdan adaugă cauzelor eşecului PNL la parlamentare şi acceptarea traseismului politic şi existenţa unui dublul limbaj în partid pe această temă.

“Noi am spus  tot timpul că nu vom accepta transfugi politici. Eu am făcut declaraţii extrem de dure, radicale. Aici au fost două curente. A fost un curent prezidenţial, al preşedintelui Iohannis, al lui Rareş Bogdan, al lui Robert Sighiartău, al lui Florin Roman, al lui Emil Boc sau Ilie Bolojan care au spus destul de clar, fără transferuri de la PSD şi au fost alţii care aveau un dublu limbaj. Au adus pesedişti în partid, în spaţiul public a apărut că este o trădare a electoratului şi nouă nu ne-a făcut decât să câştigăm două judeţe foarte mici, printre ultimele cinci din România ca forţă electorală, din mâinile PSD, nu puteau fi câştigate altfel, şi, în schimb, am pierdut 500-600.000 de votanţi care s-au arătat scârbiţi de aceste practici”, a recunoscut liderul PNL.

Rareş Bogdan vorbeşte însă şi despre o lebădă neagră, care a prăbuşit PNL în sondaje cu cinci procente dintr-un foc: incendiul de la spitalul judeţean din Piatra Neamţ.

“Tot în timpul campaniei electorale a apărut o lebădă neagră care ne putea fi fatală, care ne-a dus în jos de la 32 la 27%, dar aia a fost şi lovitura pe care a primit-o şi PSD, care s-a remontat. Noi nu am mai putut să ne remontăm. Incendiul de la Piatra Neamţ. Deşi nu a avut loc într-un spital coordonat de Ministerul Sănătăţii sau într-un judeţ condus de un liberal – aia putea fi catastrofal pentru noi- a fost condus într-un judeţ condus de un baron roşu recunoscut, Ionel Arsene, spitalul fiind în subordinea lui Ionel Arsene, a contat că PSD era local la putere, că ministrul Sănătăţii era al PNL şi lucrul ăsta ne-a lovit. Era paralela cu Colectiv. (…) Dacă atunci Ludovic Orban şi Guvernul PNL nu ar fi luat măsura mutării în Belgia, la Bruxelles, a medicului care a sărit pentru a salva vieţile unor bolnavi din acea secţie, PNL era pulverizat, făceam sub 20%. Dacă omul murea, PNL nu lua 20%”, a mărturisit prim-vicepreşedintele PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici