Rata de refuz a solicitărilor de viză SUA din partea românilor a scăzut la 9,8% în 2013-2014

Rata de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013–2014 a ajuns sub pragul de 10% (9,8 %), MAE apreciind că această scădere, asociată unei eventuale modificări a criteriilor de acces în Visa Waiver, poate duce la eliminarea regimului de vize SUA.

602 afișări
Imaginea articolului Rata de refuz a solicitărilor de viză SUA din partea românilor a scăzut la 9,8% în 2013-2014

Rata de refuz a solicitărilor de viză SUA din partea românilor a scăzut la 9,8% în 2013-2014 (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe salută "anunţul autorităţilor americane privind scăderea procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013–2014, pentru prima oară, sub pragul de 10% (9,8 %)", subliniind că această evoluţie consolidează trendul descrescător al ratei de refuz a solicitărilor de viză înregistrat în perioada 2010-2014.

Astfel, în 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar anul trecut de 11,5%.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, MAE îşi exprimă speranţa că "această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver".

"Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver, în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10%, este de natură să contribuie semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA", precizează Ministerul de Externe.

MAE informează că va continua să urmărească "de o manieră prioritară accederea României în Programul Visa Waiver, într-un orizont de timp cât mai apropiat, atât prin dialogul aprofundat, la nivel politic şi tehnic, cu reprezentanţii Administraţiei SUA, cât şi prin demersuri sporite la nivelul Congresului, în noua componenţă, rezultată după alegerile din 4 noiembrie, inclusiv al Grupului de Prieteni ai României din legislativul american".

Patru foşti ambasadori americani în România au pledat, în august 2013, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), care le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei.

James Rosapepe, ambasador în România în administraţia Clinton, J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ultimul ambasador al SUA la Bucureşti, au militat pentru o revizuire a Programului Visa Waiver, care le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile.

Programul este deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută. "Acest (criteriu) învinovăţeşte toţi cetăţenii unei ţări, până la dovedirea contrariului, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând aşa, acest sistem descurajează turiştii de bunăcredinţă, oamenii de afaceri şi studenţii", au afirmat ei.

Pe de altă parte, fostul însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat, pe 4 iulie 2013, că accesul României în programul Visa Waiver va avea loc cel mai probabil peste "câţiva ani".

"Sper că foarte curând, dar în mod real nu e vorba de următorii câţiva ani. Aşa cum ştiţi, am văzut o scădere constantă a ratei de refuz a solicitărilor de vize şi aceasta ajută România, dar în acelaşi timp e nevoie şi de unele schimbări legislative în SUA. Administraţia de la Washington sprijină schimbările legislative care sunt acum în Congres şi care ar creşte şansele de acces ale României, dar cel mai probabil va mai dura încă câţiva ani. Dar este o temă la care lucrăm îndeaproape cu partenerii români", a afirmat oficialul american, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea recepţiei de Ziua Naţională a SUA.

Butcher declarase anterior, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că înţelege frustrarea românilor privind vizele, dar includerea în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru ţările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerinţelor legislaţiei americane.

"Înţeleg că poate e o frustrare în rândul românilor şi oficialilor de aici, dar e important de amintit că nu vorbim de un mod de a judeca o ţară, nu e o ofertă pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislaţia are cerinţe foarte precise care trebuie îndeplinite şi în privinţa unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului şi cooperarea pe probleme de securitate România a făcut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz şi modificarea legislaţiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat el.

Butcher a arătat că rata de refuz a solicitărilor de viză din România a scăzut constant în ultimii ani până la 17% în 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins în baza legislaţiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificărilor susţinute de Administraţia Obama.

Modificarea legislativă, aşa cum este ea avută în vedere de preşedintele Obama, vizează evaluarea ţărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcţie de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum şi în funcţie de rata de depăşire a şederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu. Totodată, noua legislaţie introduce şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi faţă de numărul de cereri înregistrate, în prezent. faţă de legislaţia actuală este evaluarea ţărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcţie de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum şi în funcţie de rata de depăşire a şederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu. Totodată, noua legislaţie introduce şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi faţă de numărul de cereri înregistrate, în prezent.

Proiectul noii legislaţii referitoare la Visa Waiver a fost introdus în Camera Reprezentanţilor în martie 2012, iar în Senat în mai 2013.

În cadrul unei vizite efectuate în SUA în octombrie 2013, premierul Victor Ponta a precizat, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Congresului american, că argumentele României pentru includerea în Visa Waiver au fost clar înţelese, adăugând însă că nu vrea să creeze "speranţe deşarte" şi că, deocamdată, se poate considera că a fost adăugată încă o "cărămidă" în îndeplinirea obiectivului.

"Am avut o discuţie foarte prolifică cu câţiva reprezentanţi, inclusiv şeful Comisiei juridice (...) Am transmis cât este de important pentru România să fie luată în considerare în legislaţia viitoare ca una dintre ţările care să fie incluse în programul Visa Waiver", a declarat Ponta, pe 24 octombrie.

Pe 21 mai 2014, şeful Guvernului a precizat că România beneficiază de susţinere din partea administraţiei democrate de la Casa Albă pentru eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul SUA, dar trebuie să îşi folosească toată influenţa şi prietenii din Congresul american, în special în zona republicană.

"Am mulţumit pentru sprijinul pe care administraţia de la Washington îl acordă în mod explicit şi asumat pentru ca România şi românii să beneficieze de ceea ce beneficiază mulţi alţi cetăţeni europeni, şi anume de sistemul Visa Waiver. Toţi românii care merg în America contribuie la ceea ce înseamnă dezvoltarea Statelor Unite ale Americii", a spus Ponta după o discuţie avută cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat în vizită în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici