Reacţii la decizia BEM de a respinge candidatura lui Oprescu

Depunerea candidaturii senatorului Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei a fost respinsă, miercuri, de BEM, fiind invalidate peste 4000 de semnături de susţinere, astfel că acestuia îi lipsesc în jur de 400 de semnături pentru a fi validat.

17 afișări
Imaginea articolului Reacţii la decizia BEM de a respinge candidatura lui Oprescu

Senatorul Sorin Oprescu (Imagine: Mediafax Foto)

Mitrea: Mi-ar părea rău ca totul să se termine cu o decizie administrativă

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, comentând respingerea de către BEM a candidaturii lui Sorin Oprescu, că i-ar părea rău ca aceasta să se termine printr-o decizie administrativă

Mitrea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că decizia BEM de a respinge candidatura lui Oprescu nu a luat o piatră de pe inima PSD, el apreciind că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât.

"Mi-ar părea rău ca totul să se termine cu o decizie administrativă", a precizat Mitrea.


Olteanu: Respingerea candidaturii lui Oprescu este un exces administrativ

Coordonatorul politic al campaniei electorale a liberalilor, Bodan Olteanu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu de către BEM este "un exces administrativ", menţionând că Oprescu nu ar trebui să fie împiedicat să candideze prin instrumente politice.

"Consider că respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu este un exces administrativ şi cred că Oprescu trebuie lăsat să candideze, pentru că pe primarul Capitalei îl aleg cetăţenii Bucureştiului, şi nu membrii BEM. Oprescu trebuie lăsat să candideze pentru a-şi spune punctele de vedere şi sunt convins că cetăţenii vor ştii să-i aleagă pe cei care au programul cel mai bun", a susţinut Bodan Olteanu.

Liberalul a mai spus că Sorin Oprescu "nu trebuie împiedicat prin instrumente politice sau birocratice".


Ludovic Orban: S-a încercat favorizarea PSD şi PDL

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu, menţionând că prin această decizie s-a încercat favorizarea candidaţilor PSD şi PDL, Cristian Diaconescu şi, respectiv, Vasile Blaga.

Nu ştiu câte semnături sunt valide şi nu cunosc chestiunile aritmetice de la BEM, dar personal nu sunt de acord cu respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu. Cred că prin această decizie s-a încercat favorizarea PSD şi PD şi cred că într-o democraţie nu prin respingerea candidaţilor se câştigă încrederea alegătorilor, ci prin prestaţia publică şi prin calitatea şi realismul programelor cu care se prezintă candidaţii în faţa publicului. Sper ca Tribunalul să ia o decizie întemeiată pe lege şi pe normele democratice", a susţinut Ludovic Orban.

Candidatul liberalilor la Primăria Generală a adăugat că este solidar cu Oprescu pentru că s-a aflat şi el într-o poziţie asemănătoare în anul 2005, când intenţiona să candideze la Primăria Capitalei din partea Alianţei D.A., după ce primarul general de atunci, Traian Băsescu, a fost ales preşedinte al României.

"Sunt într-un fel solidar cu Sorin Oprescu pentru că şi eu am fost într-o situaţie similară, atunci când Alianţa mi-a interzis, practic, să candidez la Primăria Capitalei în 2005, susţinându-l pe Videanu", a afirmat Orban.

Liderul PNL a mai spus că el se aseamănă cu Sorin Oprescu şi pentru că nu a "îngroşat" niciodată rândurile "yesmenilor" şi pe cele ale "culegătorilor de scame".


Corlăţean: Respingerea candidaturii lui Oprescu simplifică lucrurile pentru PSD în campanie

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu la Primăria Generală a Capitalei simplifică lucrurile pentru PSD, în ceea ce priveşte campania electorală.

"Pentru PSD lucrurile se simplifică pentru campania electorală şi pot să spun în clipa de faţă că, în baza unei campanii electorale serioase pe care ne-o propunem, candidatul PSD, Cristian Diaconescu, va fi în turul doi şi se va bate cu şanse reale pentru Primăria Generală a Capitalei", a declarat Corlăţean.

El a apreciat, totodată, că, probabil, decizia BEM de respingere a candidaturii lui Sorin Oprescu este fundamentată şi corectă din punctul de vedere al legii, alte lucruri nefiind de comentat din această perspectivă.

"Dacă ar fi fost anulate doar 5, 7, 10 sau 20 de semnături, şi acesta ar fi fost un semnal prost. În situaţia în care i s-au anulat aproape 5.000 de semnături, aceasta ridică un semn de întrebare cu privire la seriozitatea sau corectitudinea procesului de strângere de semnături pentru sprijinul candidaturii (lui Sorin Oprescu - n.r.)", a comentat Corlăţean.

Guşă: Respingerea candidaturii lui Oprescu, consecinţa asocierii sale cu persoane gen Costel Bobic

Candidatul PIN la Primăria generală a Capitalei, Cozmin Guşă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că se aştepta să existe probleme la validarea candidaturii independentului Sorin Oprescu, din cauza asocierii acestuia cu persoane de genul afaceristului Costel Bobic.

"Despre Sorin Oprescu, cu care sunt amic, îmi pare rău la modul personal, dar plăteşte acum faptul că s-a dat pe mâna unuia ca şi Costel Bobic. Nu au cum să-ţi organizeze campania şi mai ales să strângă semnături oameni de asemenea factură, pentru că, mai devreme sau mai târziu, te vor pune în conflict cu legea", a declarat Cozmin Guşă.

El a mai afirmat că se aştepta să existe probleme legate de semnăturile de susţinere pentru Sorin Oprescu şi că este convins chiar că nu există doar 5.000 de semnături cu probleme.

"Spun acest lucru din poziţia unui preşedinte de partid care ştie ce înseamnă să strângi şi 5.000 şi 10.000 şi peste 100.000 de semnături. La europarlamentare am strâns peste 100.000 de semnături, în condiţiile în care toată structura de partid a muncit o săptămână. Contestarea în continuare a deciziei BEM în cazul lui Sorin Oprescu ar putea să aducă probabil în discuţie şi aspecte de natură penală", a mai declarat Guşă.


Geoană: Responsabilitatea pentru candidatura lui Oprescu aparţine staff-ului său

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Galaţi, că responsabilitatea pentru respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei aparţine staff-ului de campanie al acestuia, dar a arătat că, "dacă există cumva un gest malefic", cauza trebuie căutată la PNL şi PDL.

"Este o problemă în care în mod cert echipa de campanie a domnului Oprescu trebuie să dea răspunsurile pentru această gravă neglijenţă. Dacă există cumva, undeva, un gest malefic în spatele subiectului Sorin Oprescu, atunci probabil că trebuie căutată cauza către cei care au organizat strângerea de semnături şi, de ce nu, poate către cei care reprezintă structurile statului, şi aici mă refer la PDL şi PNL, care au candidaţi îngrijoraţi de evoluţiile candidaturilor de la Bucureşti. Pentru noi, o singură candidatură este importantă, evident cea a lui Cristian Diaconescu", a declarat Mircea Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PSD şi-a exprimat convingerea că Sorin Oprescu va face recurs la decizia Biroului Electoral Municipal Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici