REACŢIILE candidaţilor la alegerile prezidenţiale după declaraţiile lui Traian Băsescu despre Victor Ponta

Principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie au avut, marţi, reacţii oficiale după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

7070 afișări
Imaginea articolului REACŢIILE candidaţilor la alegerile prezidenţiale după declaraţiile lui Traian Băsescu despre Victor Ponta

REACŢIILE candidaţilor la alegerile prezidenţiale după declaraţiile lui Traian Băsescu despre Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta: Sunt numai minciuni, este extrem de frământat şi tulburat. Am respectat legile şi mi-am servit ţara

Premierul Victor Ponta a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile lui Traian Băsescu privind faptul că a fost ofiţer acoperit sunt ”numai minciuni”, şeful Guvernului susţinând că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat şi România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

 El a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a spus Victor Ponta.

Premierul a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat despre declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleşcanu, premierul a răspuns: "Eu nu vă pot explica decât faptul că domnul Băsescu, după cum aţi văzut, se exprimă într-un mod care e total inacceptabil pentru un preşedinte în funcţie la adresa tuturor contracandidaţilor doamnei Udrea. Este dreptul domniei sale de a susţine pe cineva. Faptul că foloseşte funcţia de preşedinte şi instituţiile pentru a susţine un candidat, este evident un mod de a nu te comporta ca preşedinte. Şi vă asigur că atunci când voi fi preşedinte veţi vedea că ceea ce vedem în ultimele zile şi săptămâni la Traian Băsescu poate fi schimbat cu adevărat."

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

Udrea: Solicit retragerea lui Ponta din cursa pentru Preşedinţie şi demisia din funcţia de premier

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat, marţi, că, în urma declaraţiilor şefului statului, Traian Băsescu, solicită retragerea acestuia din cursa pentru Preşedinţie şi demisia din funcţia de premier.

”În lumina declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu ieri seară, constat situaţia gravă în care se află România. Primul-ministru şi candidatul la Preşedinţie cotat azi cu cele mai mari şanse se află în situaţia de a fi încălcat Constituţia, legea şi de a fi minţit în ultimii ani pe români”, a spus Udrea.

Tăriceanu: Afirmaţiile preşedintelui le pun în categoria ”golănii marca Băsescu”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, marţi, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu intră la capitolul ”golănii marca Băsescu” şi ”diversiune”.

”Preşedintele nu a găsit alt moment mai potrivit, mai propice decât în timpul campaniei electorale să facă nişte declaraţii pe care eu le pun în categoria golănii marca Băsescu, din 1990 încoace”, a spus Tăriceanu întrebat despre afirmaţiile şefului statului.

Iohannis: Îi cer lui Ponta să clarifice public situaţia sa. Ce alte lucruri a mai ascuns în CV?

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, îi solicită premierului Victor Ponta să clarifice în faţa naţiunii situaţia sa, liberalul întrebând ce alte lucruri are de ascuns Ponta în CV şi susţinând că ”un politician mincinos, duplicitar şi manevrat” nu poate fi preşedintele României.

”În spaţiul public s-au spus lucruri grave, care ne fac să credem că în unele instituţii ale statului există probleme de funcţionare. S-au făcut afirmaţii care ridică mari semne asupra trecutului unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României, în speţă a domnului Victor Ponta. Având în vedere că aceste teme şi afirmaţii sunt de o gravitate deosebită, ele nu pot fi trecute cu vederea, nu pot fi muşamalizate. (...) Îi solicit domnului Victor Ponta să clarifice în faţa naţiunii situaţia domniei sale şi să facă lumină în această chestiune, să ne lămurească foarte bine care lucruri sunt adevărate şi care nu sunt adevărate din cele spuse de domnia sa”, a declarat Klaus Iohannis.

Macovei: Ponta trebuie să demisioneze din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura

Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei susţine că, urmare a dezvăluirii făcute de preşedintele Băsescu, ”premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura pentru funcţia de preşedinte al României”.

Macovei: "Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA"

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine, într-o declaraţie de presă transmisă marţi, că, dacă se vrea "dovada" că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit, sugerează să se caute "şi în arhiva SIPA".

Meleşcanu: Băsescu, primul preşedinte de după '89 care a cerut liste cu ofiţerii acoperiţi

Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că Traian Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi, el susţinând că prin declaraţii de luni seară şeful statului a încălcat legea.

”Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară”, a spus Meleşcanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici