Recep Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală, în contextul ascensiunii opoziţiei

Preşedintele în funcţie al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se confruntă cu cea mai mare provocare politică din ultimele două decenii, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi parlamentare programate duminică, în contextul poziţiei solide a candidatului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu.

521 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală, în contextul ascensiunii opoziţiei

Recep Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală, în contextul ascensiunii opoziţiei

Retragerea lui Muharrem Ince, candidat în cursa prezidenţială, pare să îl avantajeze pe principalul adversar al lui Recep Erdogan. Conform unui sondaj efectuat de Institutul Konda, Kemal Kilicdaroglu, un politician secular moderat susţinut de şase partide de opoziţie, este creditat cu 49% din intenţiile de vot în scrutinul prezidenţial, în timp ce Recep Erdogan, candidatul alianţei naţionaliste formate în jurul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), este la nivelul de 44%.

Principalele teme ale campaniei electorale au fost libertarea democratică şi starea economiei, în contextul inflaţiei de cel puţin 43%. "Turcia se confruntă cu regrese democratice, cu tendinţe autoritariste care afectează vieţile oamenilor, mai ales ale tinerilor", explică analistul Asli Aydintasbas, potrivit postului RTE News.

"Coaliţia opoziţiei a oferit argumente suficiente despre faptul că problemele economice ale Turciei sunt cauzate, în mare parte, de modelul de guvernare, denumit de opoziţie un regim condus de un singur om. Pentru îmbunătăţirea economiei, opoziţia a explicat că este necesară îmbunătăţirea stării democraţiei, revenirea la democraţie", a subliniat Aydintasbas, expert la Institutul Brookings.

Rămâne de văzut dacă sondajele de opinie reflectă situaţia electorală reală. Recep Erdogan a dominat viaţa politică din Turcia în ultimele două decenii, fiind prim-ministru începând din 2003 şi preşedinte din 2014.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici