REFERENDUM 2012 - Ponta: Autorităţile locale vor fi sprijinite de procurori în cazuri în care votul este împiedicat

Premierul Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să asigure secretul votului la referendum şi să reacţioneze rapid dacă identifică persoane ce împiedică dreptul de exercitare a votului, spunându-le că vor fi sprijinite de procurori de serviciu pentru a începe imediat cercetarea penală a acestora.

856 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM 2012 - Ponta: Autorităţile locale vor fi sprijinite de procurori în cazuri în care votul este împiedicat

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El le-a amintit totodată, într-o videoconferinţă, că trebuie să sisteze comercializarea băuturilor alcoolice pe o rază de 500 metri în jurul secţiilor de votare, inclusiv în staţiunile turistice, şi le-a recomandat să nu se lase "provocaţi sau impresionaţi" în aceste zile, atenţionându-i că vor fi persoane şi jurnalişti care oricum vor reclama proceduri incorecte, deoarece "aceasta este meseria lor şi aşa îşi câştigă o pâine".

Premierul a precizat că sunt invitaţi observatori internaţionali şi că a discutat la Londra, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice, cu mai mulţi prim-minişstri europeni, care i-au transmis că vor respecta rezultatul votului, dar că este important ca referendumul să fie organizat conform standardelor europene.

"Ministrul Administraţiei şi Internelor mi-a precizat şi vă va preciza şi dumneavoastră să luaţi măsuri astăzi, dacă nu le-aţi luat deja, pentru aplicarea articolului 5 din hotărârea Biroului Electoral Central nr. 8, şi anume comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secţiilor de votare este interzisă. Sigur, în special, în zonele unde oamenii sunt în vacanţă este mai dificil de luat această măsură, dar trebuie să o luaţi şi să asiguraţi, fie că este vorba de mare, de munte, de staţiuni, că pe 500 de metri în jurul secţiilor de votare nu se comercializează băuturi alcoolice”, a spus Ponta autorităţilor locale.

La rândul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a cerut să fie verificat ca secţiile de votare organizate în restaurante să respecte standardele cerute oricărei secţii.

"Acasă aţi văzut ieri, probabil, un pic din discursul preşedintelui Băsescu, că sunt secţii care sunt restaurante. Au fost şi altădată, şi la alegerile trecute au fost, şi în hoteluri, şi în alte locuri de acest tip. Pentru orice eventualitate, mai verificaţi şi dumneavoastră cu toţii încă o dată ca şi în aceste locaţii, care, să spunem, nu sunt obişnuite pentru secţii de votare, să fie aceleaşi condiţii ca şi tradiţional, cum am organizat într-o şcoală. Adică, spaţiul acela să fie departajat de celelalte spaţii, să fie securitate, să fie pază, să fie intimitate a celui care votează", a spus Rus.

Acesta a precizat că sâmbătă se va deplasa în judeţul Constanţa pentru a vedea personal secţiile din staţiuni.

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a cerut şi el ca în zonele cu potenţial turistic să se asigure fluenţa alegătorilor la intrare şi ieşire, ţinând cont că procedura de vot pe liste suplimentare va dura mai mult.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat recent că organizarea secţiilor de votare în restaurante şi hoteluri pe litoral la referendumul din 29 iulie indică dispreţul USL pentru respectarea votului, el adăugând că este inimaginabil că unii cetăţeni ar putea vota în bikini.

De asemenea, el a spus că secţiile de votare organizate în hoteluri prezintă un risc legat de faptul că unii dintre proprietarii acestora ar fi controlaţi de primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici