Reper: Proiectele de legi ale Justiţiei, feudalizarea sistemului judiciar

„Proiectele de legi ale Justiţiei adoptate astăzi în Guvern reprezintă feudalizarea sistemului judiciar”, spun reprezentanţii partidului fondat de Dacian Cioloş, Reper.

155 afișări
Imaginea articolului Reper: Proiectele de legi ale Justiţiei, feudalizarea sistemului judiciar

„Proiectele de legi ale Justiţiei adoptate astăzi în Guvern reprezintă feudalizarea sistemului judiciar. Odată intrate în vigoare, întregul sistem se va baza pe loialitatea fiecărui judecător sau procuror faţă de superiorul ierarhic direct, de a cărui voinţă va depinde în mod exclusiv viitoarea sa carieră. Vârful ierarhiei, reprezentat de Procurorul General, Preşedintele CSM, Preşedintele ÎCCJ sau ministrul Justiţiei, este fie controlat în mod direct de către politic, fie aliniat indirect voinţei politicului. Ignorând statul de drept, interesul României şi apartenenţa ei europeană, descalificându-ne ca stat membru UE, ministrul Predoiu a ocolit <abil> solicitările Comisiei Europene şi ale celorlalte organisme internaţionale care monitorizează evoluţia justiţiei din România”, conform unui comunicat de presă.

Liderii Reper afirmă că rămâne în sarcina Parlamentului să modifice radical aceste proiecte.

„Un om al unui sistem care îşi apără doar propriile lui interese şi care nu are ca prioritate interesul public nu va putea niciodată însănătoşi sau reforma justiţia românească. Rămâne în sarcina Parlamentului să modifice radical aceste proiecte. Conştienţi că majoritatea parlamentară are înclinaţia de a fi un simplu executant al deciziilor Guvernului, parlamentarii REPER solicită ferm atât parlamentarilor puterii, cât şi celor ai opoziţiei, responsabilitatea pentru interesul României, respect pentru statul de drept şi asumarea parlamentarismului. Avem nevoie de legi care să asigure pe deplin independenţa justiţiei, conform standardelor europene. Printre altele, considerăm esenţiale asigurarea independenţei DNA şi DIICOT, inclusiv în raport cu Parchetul General, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere operaţional, promovarea judecătorilor şi procurorilor pe criterii de competenţă şi performanţă, în baza unor evaluări scrise, realizate de către Institutul Naţional al Magistraturii, şi nu doar a interviurilor cu magistraţii de la un nivel ierarhic superior, păstrarea termenului de doi ani de pregătire în cadrul INM şi implementarea unui plan de şcolarizare care să asigure eliminarea deficitului de peste 1000 de magistraţi din sistem şi reanalizarea dispoziţiilor privind posibilitatea magistraţilor de pensionare după un stagiu limitat, precum şi a modului de calcul a pensiilor acestora, asigurând deopotrivă motivaţia pentru magistraţii competenţi, dar şi echitate în cadrul sistemului public de pensii; posibilitatea alegerii membrilor CSM de către toţi magistraţii, cu un drept egal de vot, astfel încât organul de conducere a magistraturii să fie unul pe deplin democratic”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Reper arată că Justiţia este un pilon fundamental al echilibrului unui stat şi al dezvoltării sale.

„Cine o subminează şi o reduce la tăcere sapă la temelia statului şi a siguranţei fiecărui om în parte din România”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici